Rendszerüzenet
2017. szeptember 05.

Hálaadó istentisztelet a Cserkeszőlői Református Egyházközségben

A Cserkeszőlői Református Egyházközség ünnepi istentiszteletet tartott 2017. szeptember 3-án a Cserkeszőlői Református Templomban. A gyülekezet hálát adott Istennek az egyházközség új harangjáért és haranglábjáért. A hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az Igét.

2014-ben megálmodtuk, tegnap megünnepeltük, hogy a Történelem Ura valóra váltotta az álmot. Cserkeszőlő 1997-ig templom nélküli, majd 2014-ig harang nélküli templomos falu volt, 2017. szeptember 3-án pedig megünnepelte új harangjának és haranglábjának megáldását.

alt

Több mint százan jöttek el a kis református templomba, ahol ezen a napon dr. Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette Isten Igéjét. Koncz Tibor esperes köszöntötte a Nagykunsági Egyházmegye nevében az ünneplőket, Katona Gyula esperes pedig mint „visszatérő” emlékezett, hiszen bő harminc esztendeje itt szolgált Cserkeszőlőben, bár mint mondta, nagyot növekedett a gyülekezet azóta.

alt

Hogyan is történt mindez?

2014-ben megálmodtuk: vegyünk harangot! Álomnak tűnt csupán, mert pénz nem volt rá.
Harang azonban hamar került – hamarabb mint bárki várta –, egy czestochovai ősi harangöntő műhely 130 kilós harangja, és mintha minket várt volna Monoron, ahová fél Európát átutazva mintegy véletlen módon került.

 alt

Véletlen? Aligha! Isten már „kinézte” nekünk, méretre és minden egyéb paraméterére „nekünk öntötték!” Istenünk nem csak a harangot, de az oda vezető utat is egyengette már, lelkeket indított, és kaptunk egy komoly segítőt. Gyűjtött és kilincselt, miközben mi is igyekeztünk minél több támogatót szerezni – fél év múlva volt harangunk, és ki is volt fizetve! (Ma se biztos, hogy értem, hogy csináltuk!)

Már csak egy haranglábra lenne szükségünk, olyan egyszerű leírni. Két év alatt felépült az is: nagyszívű adományok, segítőkész mesterek, adomány tetőcserép, térkő, egy kis segítség innen is, onnan is.

 alt 

alt

A hálaadó istentiszteleten nem csak az új harangért és haranglábért, de csodák soráért adtunk hálát, mert ez bizony az volt! Hisszük, hogy mikor már nem leszünk, mi az álmodók és építők, a cserkeszőlői harang akkor is zengi még és hirdeti a világnak a rá vésett súlyos szavakat:

"Nem nekünk Uram, nem nekünk, hanem a Te nevednek adj dicsőséget!" 

(Zsoltárok 115)

alt

Muzsik Tamás
lelkész
Tiszakürti Református Egyházközség

Fotók: Barcza János

A teljes galéria itt érhető el.