Rendszerüzenet
2017. augusztus 11.

A Vekerinél találkoztak a nevelőszülők és a gyerekek

Immár hatodjára rendezték meg a református nevelőszülők találkozóját, melyre mintegy ötszáz résztvevő érkezett - számolt be a dehir.hu.
 
Országos találkozót tartott Debrecenben a Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat nevelőszülői hálózata. A cívisvárostól hat kilométerre fekvő Dorcas Campingben várták a hálózatban nevelt gyermekeket és nevelőszüleiket a hatodik országos találkozójukra.
 
A rendezvényt Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkészigazgatója nyitotta meg. A közös áhítat során hangsúlyozta: „a hívő embernek az az egyik legfőbb jellemzője, hogy hálás tud lenni. A keveset is, a sokat is Jézus Krisztus kezébe tegyük le, mert ő tanít meg bennünket arra, hogy adni tudjunk. Éppen ezért lett a jelmondata a szeretetszolgálatnak az, hogy jobb adni.”
 
alt
 
Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálati Irodájának irodavezetője is köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, fontosnak tartják, hogy a családok kikapcsolódhassanak és beszélgethessenek egymással.
 
- Minden évben megszervezzük ezt a találkozót a nevelőszülőknek, a gyermekeknek és a hálózat munkatársainak azért, hogy eljöjjenek és kikapcsolódjanak, érezzék, hogy ők tagjai egy közösségnek. A Vekeri-tó partja, a Dorcas Camping azért ideális helyszín, mert itt minden adott arra, hogy gyerekek és felnőttek egyaránt jól érezzék magukat. A hálózatunk központja Debrecenben van, így a legtöbb nevelőszülő és gyermeke Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békéss és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezik, így a cívisváros a centruma lehet a rendezvénynek – mondta az irodavezető, majd hozzátette, mintegy ötszáz főre számítanak a találkozón.
 
alt
 
Soós Béla feleségével jelenleg öt gyermeket nevel, és elmondása szerint nagyon összetett és bonyolult a nevelőszülői lét. Hívő reformátusként kulcsfontosságúnak tartja a Biblia azon tanítását, miszerint „szeressük a gyerekeket”, így elhatározták a feleségével, hogy nevelőszülőként fognak segíteni. Az elhatározást megerősítette, hogy a saját gyermekük már felnőtt és elköltözött otthonról, a ház pedig üressé vált.
 
- Nem feladatként kell ezt kezelni, inkább küldetésként. A szolgálat sem teljesen fedi a valóságot. Ha valaki úgy gondolja, ezt hit nélkül lehet csinálni, nagyot téved. Hit, eltökéltség és hatalmas, 24 órás szeretet szükséges hozzá. Nem egyszerű feladat, mert reggel 8-tól másnap reggel 8-ig tart, de amikor például a legkisebb gyermekem átölel, és azt mondja, apu, pótolhatatlan. Ezt nem lehet megvenni, nem lehet elérni, csak úgy, ha a szeretet és a hit útján haladunk – hangsúlyozta az újfehértói férfi.
 
Soós Béla azt is elmondta, a hat év nevelőszülőség alatt megtapasztalták, hogy a legfontosabb a kölcsönös alkalmazkodás. Ebből a szempontból szerencsésnek tartja magukat, mert a gyerekeik mindig maximálisan alkalmazkodtak az új helyzethez, és ők is minden erejükkel próbálnak hozzájuk igazodni, mert „ez másképpen nem működik”.
 
A közös imádságot és a megnyitót követően a Csicseri és Borsó zenekar szórakoztatta vidám dalaival a kicsiket, akik láthatóan nagyon élvezték, hogy énekelhetnek, ugrálhatnak és táncolhatnak. Az egésznapos rendezvényen különféle sportprogramokkal, kézműves foglalkozásokkal, koncertekkel és strandolási lehetőséggel várták az érkezőket.
 
Mikula Szilvia
 
Az Európa Rádió összeállítása az eseményről:
 
 
 

Letöltés

 
Forrás: dehir.hu