Rendszerüzenet
2017. július 31.

Záróhangversenyt tartott a debreceni Kántorképző Tanfolyam

A Tiszántúli Református Egyházkerület július 13. és 29. között tartotta nyári kántorképző és kántor-előképző tanfolyamát. 

alt

A tanfolyam a Debreceni Református Kollégiumban zajlott: az óráknak a patinás kollégiumi épület adott helyet, a hallgatókat pedig a gimnázium internátusa látta vendégül. Huszonhárom növendék jelentkezett a teljes tanfolyamra, további tizenhárom – fiatalabb – jelentkező a kilenc napos előképzőt választotta, az összes jelentkező közül pedig nyolcan egy településről, Zsadányról érkeztek!

alt

A tanári kar korelnöke Berkesi Sándor volt, aki 50 éve, 1967-ben ismerkedett meg az – akkor még Gárdonyi Zoltán vezette – debreceni nyári kántorképző munkájával. Mellette egyaránt dolgozott jó néhány tapasztaltabb kolléga, de feladatot kaptak pályakezdő fiatal tanárok is. A névsor: Arany János, Bereczk Ágnes, Dudás Zoltán, Galambos Ádám, Iván Berta, Marczi Ernő, Nagy-Szabó Kornélia, Ördög Mária, Porcsalmy Balázs és Sárosi Dániel.

alt

A tanfolyam résztvevőinek tanrendje négy témakört érint: gyülekezeti ének, zeneismeret, hang-szerjáték és kórusmunka. A gyorsan talpra állított kórus három szolgálatot teljesített a tanfolyam során: július 16-án – kétnapos munka után! – a Kossuth utcai templom, 23-án a szabadságtelepi gyülekezet vasárnapi istentiszteletén működtek közre, a tanfolyam záró napján pedig úrvacsorás istentisztelettel egybekötött bemutató hangversenyt tartottak a Kollégium dísztermében. A záró-hangversenyen közreműködött mind a teljes tanfolyam „felsős” kórusa, mind az előképzőn részt vett gyermekek együttese.

alt

A kórusokat a karnagy-tanárok mellett néhány növendék is vezényelte, köztük Makay Klára, aki idén tett – kitűnő minősítésű – kántorvizsgát. A koncerten jelen volt dr. Fekete Károly is, aki püspökként rendkívüli ajándékot adott át a sikeres kántorvizsgázónak.

Arany János
egyházkerületi zeneigazgató, a tanfolyam vezetője