Rendszerüzenet
2017. június 02.

Könnyen érthető Biblia az esélyegyenlőség jegyében

Könnyen érthető Biblia az esélyegyenlőség jegyében

Az Immánuel Otthon és Iskola halmozottan fogyatékos gyermekek, fiatalok számára nyújt egyedülállóan komplex (oktatási, szociális, egészségügyi) szolgáltatást 1991 óta, fenntartója a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. 

A napi rendszerességű tevékenységek és jelentős események során kiemelt fontosságú a lehetőségekhez mért minél magasabb fokú önállóság, a jogok gyakorlása. Ahogy a korszerű hazai és nemzetközi fogyatékosságügyi dokumentumok rögzítik: „A fogyatékos személyek nem jótékonykodás alanyai, hanem jogok birtokosai. A fogyatékos személyek nem beteg emberek, hanem saját sorsukért felelősséget vállaló, önálló személyek. Nem eltartottak, hanem munkaképes fogyasztók. Olyan emberek, akik nem igénylik, hogy sorsukról mások döntsenek, mert arra maguk is képesek”  Intézményünk ezen szellemiségben nyújtja szolgáltatásait, és az alapszolgáltatásokon túl vállal olyan feladatokat, melyek össztársadalmi szinten segítik elő ezen elvek megvalósulását.

Az Immánuel Otthon és Iskola 26 éve keresi azt az utat, formát, amellyel Isten üzenetét eljuttathatja halmozottan fogyatékos gyermekekhez, fiatalokhoz. Számos hittanóra, konfirmációs alkalom, áhítat, közös ünneplés tanított arra a felismerésre, hogy ezek az üzenetek más csatornákon (is) érkeznek, mint amit az emberi kommunikáció során leginkább megszoktunk. Van egy egységes, mindenki számára érthető nyelvezet, a szeretet nyelve, ahogy Isten szól hozzánk, és ahogy mi is „beszélhetünk” egymással, akár szavak nélkül is.

A reformáció 500 éves évfordulója kapcsán megerősödött bennünk egy olyan bibliai kiadvány szükségességének gondolata, amely azok számára is érthető, akiknek az olvasás, írás, valamint annak megértése, értelmezése nehézséget jelent. A „könnyen érthető kommunikáció” egyszerű szavak, tőmondatok és képek segítségével teszi hozzáférhetővé az információt, nem módosítva annak tartalmán.  Ezzel a módszerrel dolgoztak a kiadvány készítői is, amikor a Biblia világából 30 gondolatot kiragadtak, gondosan ügyelve arra, hogy annak üzenete ne csorbuljon. Ebben értelmi fogyatékos emberek voltak segítségül, akik alkotótársként a munka során folyamatosan véleményezték a szöveget és a grafikát. Az Immánuel Otthon és Iskola hitoktatói és lelkészi tapasztalata alapján összeállított, a szakemberek által „lecsupaszított” és a tapasztalati szakértők által véleményezett kiadvány a napjainkban sokszor hangoztatott, de kevéssé megvalósított egyenlő esélyű hozzáférés gyakorlatának fontos eleme.

Ennek a – Reformációs Emlékbizottság által támogatott - kiadványnak lesz átadó ünnepsége 2017. június 8-án (csütörtökön) 10 órától az Immánuel Otthonban a mellékelt program szerint, mely eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 alt