Rendszerüzenet
2017. május 31.

A lélek lelkesedésével

Örömmel és lelkesen fogadjuk a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál rendezvénysorozatát Debrecenben, a protestáns egyházzene őrhelyén. Azon az őrhelyen, ahol Magyarország legrégibb folyamatosan működő kórusa, a Debreceni Református Kollégium Kántusa 1739 óta megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét.

            A reformáció ötszázadik és a magyar reformátusság alapításának négyszázötvenedik évfordulóján Luther és Kálvin szavai egymást erősítik: Luther szerint a zene hármas funkciójú: kimozdít a holtpontról, kiemel a rossz állapotból, mert megmozgat (movere, 1), de gyönyörködtet is (delectare, 1), és mivel a zenében rend uralkodik, ezért tanít is (docere). Kálvin pedig vallja: „Sok dolog van, ami alkalmas felüdíteni és gyönyörködtetni az embert, de a zene ezek között vagy a legelső, vagy legalább az egyik legfőbb: nem is gondolhatunk egyebet, mint hogy egyenesen erre a célra ajándékozta az Isten.”

            A Con Spirito Fesztivál 2017 pünkösdjén is segíthet bennünket a Lélek lelkesedésével élni. Tudjuk: az istentelen korszakok szomorú kísérőjelenségei az elnémuló nemzetek, az ajkakra forrt imák, a kiégett mozgalmi dalok, a népdalról-zsoltárról leszoktatott emberek. A Szentháromság Isten azonban nem tűri sokáig a némaság korszakait, és küldi a pünkösdi Lelket, a Szószólót, a Vigasztalót, aki belül fakasztja fel a dallamokat, a szavakat, hogy azok aztán az egekig hatoljanak.

A Szentháromság Isten ismeri helyzetünket, tudja, hogy kiált bennünk más is: az elégedetlenség, a félelem és a fájdalom. Amikor az Isten üzenete a Lélek lelkesedésével (con spirito) szólal meg a zene segítségével, akkor diktálja nekünk az Istent dicsőítő, életre segítő kiáltás szövegét, tempóját, ritmusát. Legyen így Debrecenben a Con Spirito Fesztivál hatására! Veni creator Spiritus! – Jövel, teremtő Szentlélek!

Dr. Fekete Károly
püspök, Tiszántúli Református Egyházkerület
A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál védnöke