Rendszerüzenet
2017. május 30.

A Kárpát-medence legjobbja a református csapat

A gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda négy fős csapata nyerte meg a hungarikumot népszerűsítő versenyt, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium rendezett meg. Varga Ottó, az intézmény vezetője büszkén mondta: a református iskola az értékek és a haza tiszteletére és szeretetére nevel. A kemény munka meghozta a gyümölcseit. 
 
alt
 
Az országban évek óta folyik a helyi és megyei értékek feltárása, amelyben Békés megye is élen jár. Számos településen működik értéktár bizottság, a megyei önkormányzat egy megyei értéktár bizottságot is működtet. A Békés Megyei Önkormányzat a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya támogatásával vetélkedősorozatot indított a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban. 
 
A Békési Érték-mérő elnevezésű verseny célja az volt, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A településeken megtartott iskolai válogatók után zajlottak le a járási elődöntők, majd a járások legjobban teljesítő csapatai részvételével a megyei döntő két korosztályban: általános iskolák felső tagozatosai és középiskolások vetélkedtek. Annak érdekében, hogy a fiatalok minél alaposabban felkészülhessenek a versenyre, a megyei önkormányzat egy tananyagot állított össze, melyben a megyei értékek, hungarikumok mellett a nemzeti és a határon túli értékek is helyet kaptak. Az első helyezést elért két csapat jutalma egy háromnapos kirándulás volt Erdélybe és részvételi lehetőség az országos versenyen – tudatta Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, aki az orosházi református egyházközség presbitere is. A gyulai Magvető Református Általános Iskola és Óvoda négy fős csapattal indult csatába.
 
 alt 
 
Ennek tagjai:  Járku Gréta Zsanett, Nazsa György, Székács Márk, Székács Kristóf, mindannyian hetedikesek. Felkészítőik: Vizlendvay-Veres Krisztina és Czirok Sándor Zoltán. 
 
A református csapat kemény harcban megnyerte a városi, majd a megyei fordulót is, és így jogot nyert az országos elődöntőben való részvételre. A nemzeti elődöntőt a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából április 21-én rendezték a Lakiteleki Népfőiskolán, melyre minden megyéből egy általános iskolás és egy középiskolás csapat érkezett, valamint Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből és Vajdaságból is érkeztek csapatok. Előzetes feladat plakátkészítés volt, a megyei csapat stílszerűen a gyulai kolbászt mutatta be. Mivel a gyulaiak megszerezték a harmadik helyet, bejutottak az országos döntőbe, amely Budapesten volt. A legjobb hat csapat általános iskolai korosztályban az Országház vadásztermében mérte össze tudását. A végső megmérettetésben öt feladatot kellett teljesíteniük, melyből az egyik egy „házi feladat” volt, hungarikumokról vagy magyar értéktári elemekről készítettek filmet a versenyzők. A Békés megyei versenyzők alkotása elnyerte a zsűri elismerését, a legtöbb pontot szerezték meg ezzel a fiatalok. A feladatokat hiba nélkül teljesítették, így az általános iskolások között „aranyérmesek” lettek, elnyerték a Kárpát-medence legjobb csapata címet.
 
alt
 
A verseny nem volt sétagalopp, mindenkinek rengeteg egyéb teendője is akadt. Székács Márk például másnap Kárpát-medencei helyesíró versenyre ment, vasárnap pedig mind a négyen konfirmáltak a gyulai református templomban. 
 
Mucsi András