Rendszerüzenet
2017. május 30.

"Egységesen kell megújulni az Igehirdetésben és közösségben egyaránt."

A Debreceni Református Egyházmegye 2017. május 27-én Közgyűlést tartott az Egyházmegye Tanácstermében. A nyitó áhítatot Püski Lajos, a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség lelkipásztora tartotta az ApCsel 13,23-31 alapján. Igehirdetésében kiemelte, hogy az elmúlt év eseményeit nem csupán adminisztratív szempontból fontos kiértékelni, hanem az Igei tükör által is. Feltette a kérdést, hogy vajon mit tanulhatunk meg a saját történeteinkből, és mennyire töltöttük be a próféták szavait. Gondolatai zárásaként elmondta, hogy folyamatosan figyelni kell az Ige bátorító és figyelmeztető szavára is.

A közgyűlést dr. Csabina Sándor egyházmegyei gondnok nyitotta meg, majd Ferenczi Pál egyházmegyei lelkészi főjegyző megállapította a közgyűlés határozatképességét, bemutatta a tárgysorozatot és kijelölte a hitelesítőket.

Vad Zsigmond esperes jelentésében összefoglalta az elmúlt év legfontosabb eseményeit, miközben levonta azokat a tanulságokat, amelyek iránymutatóak lehetnek a kettős jubileumi esztendőben. Felhívta a közgyűlés figyelmét arra, hogy az ünneplésnek veszélyei is vannak, hiszen nem szabad abba a hibába esni, hogy a múltba révedezünk, miközben elfelejtjük, hogy a reformáció nem csak a múlt hagyatéka, hanem ma is a társadalmat átformáló erő. A reformáció a templomon kívül kezdődött, így fontos kérdéssé válik, hogy hogyan tudunk most is kilépni a templomokból és elindítani egy lelki forradalmat. A mai széttöredezett Európában és kereszténységben egységesen kell megújulni az igehirdetésben és közösségben egyaránt.

A közgyűlés képes beszámolóban betekinthetett a legjelentősebb programokba, s egy-egy pillanatkép által a jelenlévők is megélhették, hogy milyen tartalmasan telt az elmúlt egy esztendő. A következő időszak is számos eseményt tartogat, többek között Debrecenben rendezik meg idén a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót július 25-29. között, szeptember 24-én vasárnap a testvérgyülekezetek között szószékcserére kerül majd sor, valamint ebben az évben lesz presbiterválasztás is.

Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője dr. Fekete Károly püspök nevében köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a jubileumi molinók kikerülése a templomokra szimbolizálják a múltat – az 1517-es és 1567-es évszámok által –, valamint a jelent – a 2017-es évszám megmutatásával. Ugyanakkor felveti azt a kérdést, hogy szüksége van-e az egyháznak jövőre? A válasz a gondolat megfordításában rejlik, miszerint a jövőnek van szüksége egy nyitott, elfogadó egyházra.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem általános rektorhelyettese dr. Kustár Zoltán köszöntötte a közgyűlést dr. Bölcskei Gusztáv rektor nevében.

Az esperesi jelentéshez fűződő határozati javaslatok megfogalmazása és elfogadása után az egyházmegyei jogtanácsos, dr. Kocsis Márta jelentése következett, ezután pedig a különböző szolgálati területek jelentéseit, határozatait hallgatta meg és fogadta el a közgyűlés.