Rendszerüzenet
2017. május 24.

A gyermeknap ne anyagi javakról, hanem a családi élményekről szóljon!

A Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó elnevezésére is utalva május utolsó vasárnapján rendezik meg Debrecen belvárosában a Csillagocska Gyermeknap című programsorozatot, amelynek összeállításakor a Reformáció 500 éves fordulója alkalmából kiemelt szerephez jutott a Magyarországi Református Egyház.


alt

Az események nagy részét a történelmi belváros több  pontján, a Nagytemplom és környékén, az Emlékkertben rendezik meg, de  várják a családokat a Baltazár Dezső téren, a Déri múzeumban, a Modemben és a Kölcsey Központban is.

alt

Debrecen városa azt kívánja üzeni, hogy a gyermeknap elsősorban ne az ajándékokról szóljon, hanem arról, hogy a családok az értékek és a hagyományok mentén szerveződő programokon tudjanak részt venni - hangsúlyozta Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a május 28-i eseményeket beharangozó sajtótájékoztatón. A városvezető megköszönte, hogy Debrecen kulturális spektrumában résztvevő intézmények együttműködnek és olyan élménycsokrot állítottak össze, ahol minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót. A hagyományok jegyében ismét lesz a Kölcsey Központban Halász Judit koncert, aki évről-évre Debrecent választja, hogy a gyerekekkel együtt ünnepeljen.

 alt 

Oláh István, Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora megköszönte a lehetőséget, hogy a református egyház hangsúlyosan meg tudja mutatni azokat az értékeit, amelyek a gyermekek, a családok, az idősek részére egyaránt vonzó lehet. Hozzátette, hogy 2017. május 28-i rendezvény egyik leglátványosabb programja lesz, amikor 11 órakor a Nagytemplom előtti Kossuth téren a gyermeksereg 500-as alakzatban elhelyezkedve, a híres Rákóczi-harang hangjára 500 környezetbarát, lebomló anyagú léggömböt enged majd a levegőbe, melyekben bibliai igék, valamint a gyermekek imádságai vannak elrejtve. A félezer gyermekima elengedése után napközben bibliai színdarabok kerülnek bemutatásra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, valamint a kézműves foglalkozásokon református szimbólumokat készíthetnek a kisgyermekek, melyet emlékül meg is őrizhetnek. Csillagok gyűjtésére alkalmas füzetet is kapnak a gyerekek, amelyeket a különböző helyszíneken tudnak érvényesíteni. A legaktívabb gyerekek ajándékot is kapnak a Debrecen-Nagytemplom Református Egyházközségtől.

 alt 

Győri Zsófia, a Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona és Fejlesztő Nevelés - Oktatást Végző Iskola igazgatója elmondta, hogy nagy várakozással tekintenek a Pötyi és Pille című mesejáték vasárnapi bemutatójára, amelyet az Immánuel Otthon és a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola gyermekei közösen adnak elő. Elhangzott, hogy az igaz barátságról szóló történet az eddigi bemutatók alkalmával óriási sikert aratott, mert őszintén, felszabadultan és nem a megbélyegzés stigmáját hordozva mutatja be a halmozottan fogyatékos gyermekek és ép gyermekek értékeit. Célunk az, hogy ne sajnálatban, ne félelemben, ne láthatatlan állampolgárként éljenek ezek a gyermekek, hanem a társadalom megbecsült tagjai legyenek.

 alt 

Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója elmondta, hogy örömmel csatlakoztak a programhoz. Ebből az alkalomból mesesátrat állítanak fel a Nagytemplom mögötti Emlékkertben, ahol a gyerekek játékos módon a Bibliával kapcsolatos történeteket és játékos feladatokat ismerhetnek meg. Vendégük lesz Écsi Gyöngyi felvidéki énekes-bábszínész, aki a színpadon és a szószéken egyaránt otthonosan létezik és a nagytemplomi igehirdetését a mai napig emlegetik a debreceni nőszövetségi tagok vagy az Argentínában élő magyarok mindig várják azt a hónapot, amikor köztük szolgál. Huszonöt tagú bábcsoportja, a Tábita május 28-án érkezik Debrecenbe, hogy eljátsszák a Bábel tornya vagy a Dávid és Góliát történetét.

 alt 

Dallos-Nagy Krisztina, a Déri múzeum sajtóreferense kiemelte, hogy a múzeumpedagógusai olyan szimbólumokat mutatnak be a gyerekeknek, ami kapcsolatban áll a reformációval. Debrecen címerében például megtaláljuk a zászlót vivő bárány képét. A Déri Múzeum helytörténeti kiállításában ezért a gyerekek a zászlótartó bárányt ábrázoló, várospecséttel díszített polgári oklevelet készíthetnek és megkereshetik a bárány jelképét a helytörténeti kiállítás tárgyai közt. Hasonló játékos foglalkozás várja az érdeklődőket a MODEM-ben is a GAME/GÉMkapocs II. című időszaki kiállításában.

 alt 

Oláh Viktor, Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy már negyedik éve vesznek részt a gyermeknapi programsorozatban és évről-évre egyre több egyesület és szervezetet részvételét sikerült elérni. Idén több hallás és látássérült egyesület várja a fogyatékkal élő gyerekeket különböző szórakoztató eseményekre, de természetesen megjelennek a segítő kutyák is.

 alt 

Gábor-Tóth Ildikó, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. kulturális menedzsere további együttműködő partnert is kiemelt. A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal és szakmai támogató partnereikkel együtt már negyedik éve rendezik meg az „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedőt. A Baltazár Dezső téri vetélkedőre minden olyan magyarországi lakóhellyel rendelkező család nevezhet, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6–17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek. Az országos verseny fődíja egy ŠKODA Rapid Spaceback 1.0 TSI / 95 LE személygépkocsi.

 alt 

Az is elhangzott, hogy a Halász Judit koncertek kivételével minden eseményre ingyenes a belépés.

 alt 

Fotók: C.Kiss Ilona volt.

Forrás: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.