Rendszerüzenet
2017. május 02.

Jubileumi témahét a kisvárdai Refiben

2017. április 24-én hármas jubileumra gyűlt össze a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nevelőtestülete és diáksága a Református Templomban.

A protestáns világ az idei esztendőben ünnepli a reformáció kezdetének 500 éves jubileumát, a Kárpát-medence reformátussága emellett saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját is. Mindezek mellett 25 éve indult újra a református oktatás Kisvárda városában.

Ünnepi istentisztelet keretén belül adtunk hálát Istennek a 25 éve újraindult iskolánkért. Az intézmény életében ezen évforduló mellett újabb hatalmas mérföldkőhöz érkeztünk. Az oktatási intézmény a következő tanévtől ugyanis a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium nevet fogja viselni.

Az ünnepi alkalmon Ft. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az Igét a zsúfolásig megtelt templomban.  Püspök Úr az iskola névadó ünnepségéhez kapcsolódóan a keresztség szereztetésének igéjével szólt az ünneplő gyülekezethez.
(Mt 28,18-20)

Az istentiszteletet követően Nt. Százvai László, a Kisvárdai Református Egyházközség vezető lelkipásztora köszöntötte a megjelenteket és ismertette Várday Kata életútját. Nt. Csiszár Ákos, nyugalmazott esperes, intézményünk korábbi fenntartója ünnepi köszöntőjében visszaemlékezett az iskola múltjára.

Az Ünnepi Istentiszteleten közreműködtek iskolánk diákjai, a gyülekezet énekkara, valamint az Archadelt Kamarakórus.

Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, a Kisvárdai Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója köszöntőjét követően a gimnázium aulájában
Dr. Veress Bertalan, a Tiszántúli Református Egyházkerület tanügyi főtanácsosa nyitotta meg a Protestáns iskolatörténeti mozaik elnevezésű vándorkiállítást. A vándorkiállítással párhuzamosan a kisvárdai református oktatás újraindulásának anyagából helytörténeti kiállítás is megnyitotta kapuit az intézmény falain belül.

Az ünnepélyes kiállításmegnyitón fellépett iskolánk Kicsinyek Kórusa, valamint művészeti iskolánk Ficfa tánccsoportja.

A kiállításmegnyitókat követően került sor a Hass, alkoss, gyarapíts elnevezésű helytörténeti vetélkedőre.

  

Április 25-én az Éles Béla Megyei Matematikaversenyre gyűlt össze a több száz résztvevő, mely az idei esztendőtől 1-6. évfolyamon került megrendezésre.

  

A matematikaversennyel párhuzamosan angol nyelvi projektnapot szerveztünk, melynek témája a magyarországi reformáció és annak kiemelkedő alakjai.

  

  

Április 26-án a sporté volt a főszerep. Délelőtt az immáron több éves múltra visszatekintő Refi Kupa leány labdarúgó torna került megrendezésre, délután pedig a Városi Tanuszoda adott otthont Városkörzeti Úszóversenyünknek.

  

Április 27-én természettudományi csapatversenynek, illetve a Refi Kupa Városkörzeti Sakkversenynek volt házigazdája iskolánk.

  

  

Április 28-án nagyszabású Kulturális Gálán vehettek részt az érdeklődők a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házában. A kulturális gálán felléptek iskolánk jelenlegi tanulói, valamint iskolánk pedagógusai.

A gála Jótékonysági Bállal zárult, melyre intézményünk korábban érettségiző diákjai és pedagógusai kerültek meghívásra.

25 évvel ezelőtt, amikor ennek az iskolának az álma megszületett, hisszük, hogy nem történelmi és földrajzi térképeket, nem táblára felírt matematikai alapműveleteket, verseskötetből szavaló tanárt, nem egy épület homlokzatát álmodták meg eleink, hanem valami egészen mást. Hisszük, hogy amikor iskolát álmodtak, ép lelkű boldog és kiegyensúlyozott gyermekeket láttak maguk előtt. Gyermekeket, akik szomjaznak a tudásra, és éheznek az igazságra, akiket nem csak tanítottak, hanem neveltek is, akik életén áldás van.

Most, a 25. jubileumi tanévben hálát adunk és előre tekintünk. Célokat határozunk meg mind mi, mind pedig a fenntartó gyülekezet egyaránt. Mert közös keresztény feladatunk, szent kötelességünk, hogy jeleket hagyjunk hátra, útjelzőket a következő nemzedékeknek, tanítván őket, hogy megtartsák mindazt, amit Krisztus parancsolt nekünk.

       Ivánné Nagy Erzsébet Bernadett, igazgató