Rendszerüzenet
2017. április 27.

Megújulás Tiszalökön

A tiszalöki református templom külső renoválása 2015 nyarán történt, 2016 augusztusában pedig elkezdődött a belső tér felújítása, és jelenleg is folyik.  „Először egy ijesztő kép tárult az elé, aki belépett: hiszen teljesen kiürítettük a teret. Nem voltak itt a padok, a szószék sem. Még a padló is fel volt szedve. Több hónap szorgos munkája nyomán a padlástér szigetelése, a világítás, a hangosítás megújítása valósulhatott meg. Gipszkartont helyeztek fel a mennyezetre, az aljzatra kőpadló került, az alá pedig szigetelés. Új padsorokat készíttettünk. A gyülekezet régi vágya teljesült azzal, hogy orgonát vásároltunk – hiszen hangjával és látványával megszépíti az istentiszteleteinket” – árulta el Lőrinczyné Harászi Andrea.

Az új szószék Kustár Gábor tervei alapján fog elkészülni. A koronán a fiókáit önmagából tápláló pelikánmadár motívuma lesz látható.  A sárga szín helyett immáron hófehérek a falak, amiket domborművek fognak díszíteni. Az orgonát Lukács Tamástól – a noszvaji orgonaépítőtől – vásárolták. Felújításon esett át a több mint száz esztendős hangszer, amely Skóciából érkezett.

alt

„A renoválási munkálatokhoz az EMMI-től is kaptunk támogatást. Hiszen ez a helyszín Bocskai-emlékhely is. Bocskai István fejedelem a hajdúival itt táborozott 1604. október 26. és november 7. között. Itt, a tiszalöki táborban szervezte meg kancelláriáját és katonai vezérkarát. A szabadságharc innen terjedt el országos színtűvé. Ennek az emlékét a település őrzi és élővé teszi – minden évben megünnepeljük ezt az eseményt a várossal közösen” – folytatta a lelkésznő.

 alt 

Október 29-én hálaadó istentisztelet tartanak Tiszalökön, ahol Dr. Gaál Sándor esperes úr fog szolgálni „Megköszönjük Istennek a lehetőséget és az erőt, hogy a templom megújulhatott és megszépülhetett. A gyülekezetünk temploma pedig fél évszázados – mert a II. világháború során, 1944 novemberében a kivonuló németek, attól tartva, hogy a Tiszán átvonulva a tornyokból lőni fogják őket az oroszok, felrobbantották az előzőt. 1960-ban kezdték el lerakni az új templom alapjait, és 1968-ban szentelték fel” – zárta szavait Lőrinczyné Harászi Andrea lelkipásztor. 

 alt 

Fotók: Barcza János