Rendszerüzenet
2017. április 25.

Esperesi elköszönés és új esperes beiktatása a Nagykunságban

Kettős ünnepi alkalomra került sor 2017. április 23-án, vasárnap 15 órától a karcagi református nagytemplomban. A nagyszámú gyülekezet előtt egyházmegyei közgyűlést tartottak a nagykunsági reformátusok, amelyen előbb Beszterczey András nyugalomba vonult esperestől köszöntek el, majd ezt követően Koncz Tibor megválasztott esperes beiktatása következett. 

A közgyűlés előtt dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöke hirdette Isten igéjét az Apostolok Cselekedetei 2. rész 42-47. versek alapján. A püspök kitért arra, hogy annak a régi vágyunknak a megvalósításában, hogy üdvözülőkkel gazdagodjunk, tehát nem csak szám, hanem minőség tekintetében is gyarapodjunk, emberi oldalról a személyes példaadás a legjobb eszköz.

alt

A közgyűlést Szentesi Lajos egyházmegyei gondnok nyitotta meg, majd Szabó József egyházmegyei főjegyző vezette le. Beszterczey András ny. esperestől az egyházkerület nevében dr. Fekete Károly, a korábbi egyházmegye nevében, ahol a ny. esperes szolgált, Katona Gyula békési esperes, a kibocsátó egyházmegye nevében Szabó József főjegyző, a közös szolgálatra emlékezve Németh István volt túrkevei polgármester köszönt el. Beszterczey András kedves szavakkal köszönte meg szolgálatáról való megemlékezést. A Nagykunsági Egyházmegye ajándékát Szentesi Lajos és Koncz Tibor karcagi lelkész adták át. Az új esperes beiktatásának első részeként Szabó József főjegyző ismertette a jelölés és a választás menetét és az eredményt.

 alt 

alt

Ezt követően került sor Koncz Tibor eskütételére és beiktatására.  A beiktatott nagykunsági esperesre a tiszántúli esperesi kar tagjai kértek áldást, majd a nagykunsági lelkészi kar énekelte a 134. zsoltár 3. versét. Koncz Tibor esperesi székfoglalójának az alap igéje Ézsaiás 43. részének a 10 verse volt. A beiktatott esperes kitért arra, hogy Isten mindenkit, így egy esperest is arra választ ki, hogy tanúja és szolgája legyen. Ehhez pedig mindig Őrá kell figyelni. Rövid beszámoló következett az egyházmegye jelenlegi helyzetéről, amit jó alapnak tart a tanúsághoz és a szolgálathoz, de beszélt arról, hogy nem csak megőrizni szeretné a jelenlegi állapotot, hanem továbbépíteni is. Elmondása szerint nem akar „esperes körte” lenni, aminek íze nincs, de sokáig eláll. Az esperesi székfoglaló beszéd után köszöntésekre került sor. Dr. Fekete Károly szavai után, dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szentesi Lajos köszöntését hallhatta a beiktatott esperes és a gyülekezet. A közgyűlési munka és az ünnepi istentisztelet bezárása után állófogadás keretében folytatódott a köszöntések sora.

 alt 

alt

 K.L.K.
Fotók: Barcza János
Galéria