Rendszerüzenet
2017. április 24.

Családterápiás konferencián jártunk Debrecenben

Debrecenben, a Kölcsey Központban rendezték meg április 21-23. között a Magyar Családterápiás Egyesület XXXI. vándorgyűlését, melynek a fő témája „A család, mint a lelki egészség bölcsője” volt.

A háromnapos rendezvényre közel kilencszázan látogattak el naponta, s vettek részt az előadásokon, workshopokon, szimpóziumokon és kerekasztal-beszélgetéseken, ahol a rendszerszemléletű családterápia olyan aktuális témáival foglalkoztak, mint a házassági és párkapcsolati krízisek, válások, mozaikcsaládok, családi gyászok, szülés utáni szorongás vagy az iskola és család kapcsolata a XXI. században.

A Magyar Családterápiás Egyesület több mint harminc éve képezi és fogja össze azokat a szakembereket, akik munkájuk során felvállalják a családok rendszerszemléletű terápiáját, mentálhigiénés segítését. Tagjai között pszichológusok, orvosok, szociális munkások, családsegítők, pedagógusok, jogászok és lelkészek vannak.

A résztvevők között szép számmal fordultak meg egyházunkhoz kapcsolódó szakemberek is. Dr. Komlósi Piroska kiképző család-pszichoterapeuta, a Károli Református Egyetem docense a figyelemzavarról és hiperaktivitásról, illetve a párkapcsolati identitásról tartott előadást. Fodorné Ablonczy Margit lelkipásztor, családterapeuta, a kecskeméti Ökumenikus Családterápiás Műhely képviseletében azt mutatta be, hogy van-e helye a keresztyén értékrendnek a családterápiában. Varga Zoltán pszichológus és Pákh Éva családterapeuta-jelölt a Református Nevelőszülői Hálózattól a nevelt gyermekek családterápiájába vezette be a hallgatóságot. Sajtos Szilárd tábori lelkész, családterapeuta-jelölt a lélektani trauma ontológiai megközelítését vizsgálta, illetve a reformáció 500. évfordulója előtt tisztelegve a reformáció korának családértelmezését és etikai vetületeit ismertette a hallgatósággal. Délután a konferencia résztvevőinek egy csoportja ehhez az előadáshoz kapcsolódva megtekinthette a Nagytemplomot és a Kollégiumot, annak kiállításait és tudományos gyűjteményét.

 alt 

A Magyar Református Szeretetszolgálat külön standon mutatta be a rászoruló családok között végzett szolgálatát, illetve a Katasztrófa-lelkigondozói Csoportját. A szünetekben aprósüteménnyel és több, mint harminc láda almával járult hozzá a felfrissüléshez, hasonlóan a Debrecen-Kerekestelepi Református Egyházközség, akik 25 kg pogácsát adományoztak. A Karakter 1517 Könyvesbolt szintén külön standon jelent meg a konferencián, elhozva azokat a könyveket, melyek a családterápiát a keresztyénség és reformátusság felől közelítik meg. A Debreceni Református Hittudományi Egyetem két teológus hallgatót delegált a konferenciára.

  

Összességében hatalmas ismeretanyaggal és rengeteg élménnyel gazdagodtak mindazok, akik részt vettek az idei családterápiás konferencián Debrecenben.

Munkatársunktól
Képek: Porcsin Béla, Magyar Családterápiás Egyesület (MCSE)