Rendszerüzenet
2017. március 30.

Tükörkép - Példakép - Jövőkép

Ezekkel a témákkal vette kezdetét az idei Kárpát-medencei Protestáns Teológus Találkozó, aminek mi debreceniek adtunk otthont, s ahol a múlt, a jelen és a jövő jött össze egy hétvégére. 

Lehetőségünk volt elcsendesedni reggelente a Kápolnában és a napok folyamán az Imasétán, illetve az áhítaton. Lelkünk megmozgatása után testünk is felpezsdülhetett a Theolimpián, ahol a debreceni teológusok bizonyultak két ágban is a legsportosabbaknak. Jó volt látni, hogyan lehet testvérekként versengeni és közösen örülni a másik sikerének.

alt

Péntek délután összekötöttük a debreceni helyi református nevezetességek megismerését önismereti feladatokkal, így közelebb kerülhettünk önmagunk kiismeréséhez és hivatásunk mélyítéséhez. A résztvevők megnézhették belülről a Nagytemplomot és Kistemplomot, érezhették a történelem szelét az Oratóriumban, valamint a legendás Líciumfa történetét is hallhatták, eközben pedig letehették gondjaikat, megrajzolhatták címerüket, és elmondhatták egymásnak a hitük fejlődésének állomásait.

alt

Az esti vetélkedőn pedig ismerkedésre és szórakozásra volt lehetőség. Szombaton egy gondolatébresztő kerekasztal beszélgetés után műhelyekben szereztünk ismereteket a lelkipásztori és hitoktatói hivatás különböző területeiről.

alt

Jelen volt egy városi-gyülekezetalapító lelkész Püski Dániel, egy falusi környezetből jövő lelkész Bodnár Máté, valamit a női lelkészség szépségeibe is bevezetett bennünket Zakar Zsuzsa ebesi lelkipásztor. Hadd hozzam ide azt a 7+1 jó tanácsot, amit Bodnár Máté adott nekünk, hogy okuljunk belőlük:

1. Használd ki a tanulóidőt - nem kreditet szerzel, hanem a szolgálatban hasznos dolgokat gyűjtögetsz!

2. Felelősségteljesen válassz társat - hivatásod része, ugyanakkor, ha jó a papné, akkor a rossz pap is jó!

3. Legyen mentorod, akihez tudsz fordulni!

4. Vedd komolyan a közösségi életet, te is aktív tagokra vágysz, tehát te is légy aktív!

5. Vigyázz az egészségedre - sportolj!

6. A diáktársak kollégák!

7. Ismerd meg pontos küldetésed!

7+1: A Biblia először nekem szól!

 alt 

Nagy öröm, hogy evangélikus testvéreinkkel is erősödhetett a kapcsolatunk a Találkozó keretén belül. A vasárnapi úrvacsorás istentiszteleten megélhettük, hogy bár különböző helyekről, Budapestről, Sárospatakról, Pápáról, Komárnoból, Kolozsvárról és Debrecenből jöttünk össze, mégis szeretetben összeforrva egy közös test tagjai vagyunk, akik készek egész életüket Istennek adni, hogy Ő használjon bennünket ott, ahol szükség van ránk.

 alt 

Úgy érzem ezáltal, hogy nem haszontalanok ezek az alkalmak, mivel épülünk általuk és olyan kapcsolatokat építhetünk ki, amelyek segíthetik azt az ügyet, amire elhívásunk van.

Kicska László Miklós