Rendszerüzenet
2017. március 21.

Hatalmas siker lett a Tamás-templom kórusának magyarországi turnéja

Rengetegen voltak kíváncsiak – a reformáció félévezredes jubileumához kapcsolódó emlékév keretében meghívott – lipcsei Tamás-templom fiúkórusának magyarországi turnéjára, amelyet négy nap alatt, négy helyszínen követhetett a nagyközönség. A rendezvénysorozat a Magyarország Kormánya által életre hívott Reformáció Emlékbizottság egyik kiemelt rendezvénye volt.  

A bizottság már több ízben is beharangozta a világhírű, 1212-ben megalakult lipcsei Tamás-templom fiúkórusának magyarországi turnéját, amely a reformáció 500. évfordulójához kapcsolódó emlékév s az Emlékbizottság egyik kiemelt komolyzenei programja volt. A kórus március 14-e és 18-a között látogatott hazánkba, hogy aztán négy helyszínen adja elő Bach, Mendelssohn és Brahms neves alkotásait.

alt

A kórus első állomása Budapest volt, ahol március 14-én, kedden 19:30-tól a Művészetek Palotájában (Müpa) léptek a színpadra. A palota csordultig telt a kíváncsi nézőkkel, akik csodálattal hallgatták a német kórus hangversenyét, amelyen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke is jelen volt. Ezután még a fővárosban maradt a csapat, ahol március 15-én a Deák téri Evangélikus templomban folytatták fellépéssorozatukat. Itt 18:00-tól foglalták el helyüket a templom gyönyörű orgonája mellett, ahol egy különleges (félig magyar és félig német) szertartás kereteiben szolgáltak, megmutatván, hogy milyen fontos szerepe van a zenének s a közös éneklésnek az evangélikus liturgiában. A teltházas, úrvacsorával egybekötött istentiszteleten Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdetett igét, míg a liturgiát Hafenscher Károly, a MEE Zsinatának lelkészi elnöke és Cselovszky Ferenc, a Deák téri Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze végezte. A szertartás végén a kórus – amely végig részt vett az istentiszteleten, a gyülekezettel párhuzamosan énekelve – egy kis meglepetéssel is készült. Legutolsó éneküket ugyanis a földszinti padsorok között adták elő, a gyülekezet legnagyobb örömére.    

 alt 

Ittlétük következő állomása másnap, azaz március 16-án Debrecen volt és a Nagytemplom, ahol a Deák téri liturgikus szolgálat után ismét hangversennyel készültek, amely előtt rövid köszöntőt mondott dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere, valamint dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa is. A fellépést itt is hatalmas tapssal köszönte meg a cívisváros gyülekezete, valamint az érdeklődők, akik teljesen megtöltötték a Nagytemplomot. Fekete Károly külön is megköszönte a Thomanerchor részvételét, mivel – ahogy fogalmazott – már több mint tizenöt éve várt arra, hogy Magyarországon szolgáljon a világhírű fiúkórus.

 alt 

A kórus egy nap pihenő után indult tovább Dél-Magyarország felé Pécsre, ez volt ugyanis a turné utolsó állomása. Itt március 18-án aSzékesegyházban fejezték be magyarországi látogatásukat.

Forrás: reformacio2017.hu

A fotókat Barcza János készítette a debreceni eseményről.

Az Európa Rádió összeállítása itt meghallgatható:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió