Rendszerüzenet
2017. február 20.

A Tiszántúli Református Egyházkerület ünnepi közgyűlése és hálaadó istentiszteleti rend - hanganyaggal

Körlevél a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkipásztoraihoz

Kedves Lelkipásztor Testvéreim!

Négyszázötven évvel ezelőtt, 1567. február 24-26 között tartották hitbeli őseink a Debreceni Zsinatot, és fogadták el a II. Helvét Hitvallást, amelytől számítjuk Tiszántúli Református Egyházkerületünk alapítását. Erre emlékezve, az egyházkerület elnöksége összehívta a Tiszántúli Református Egyházkerület ünnepi közgyűlését.


Az ünnepi közgyűlés 2017. február 25-én, szombaton 11 órakor kezdődik a
Debreceni Református Kollégium Oratóriumában. A közgyűlés nyilvános. 

Tervezett rendje:

*       Ünnepi istentisztelet. Igét hirdet: dr. Fekete Károly püspök

*       Emlékező előadások a Tiszántúl reformációjáról és a Debreceni Zsinat
jelentőségéről: dr. Baráth Béla Levente egyetemi tanár és dr. Bölcskei
Gusztáv rektor

*       Ünnepi nyilatkozat elfogadása

*       Köszöntések

Hálaadó istentisztelet rendje a Debreceni Alkotmányozó Zsinat 450 éves évfordulója alkalmából

2017. 02.26., vasárnap

ISTEN  SZÍNE  ELÉ  ÁLLÁS (CORAM DEO)

Igei köszöntés (úrasztalától) – gyülekezet áll, úrasztalától

„Magasztaljátok Istenünket, az Urat, és imádjátok őt szent hegyén, mert szent az Úr, a mi Istenünk.” (Zsolt 99,9)

„Kegyelem néktek és békesség, Istentől, a mi Atyánktól és a mi Urunk Jézus Krisztustól, a Szentlélek közösségében.” Ámen.

Gyülekezeti ének: 90. zsoltár 1. vers „Te benned bíztunk, eleitől fogva…”

Köszöntés:

A Tiszántúli Református Egyházkerület Elnöksége testvéri szívvel köszönti gyülekezetünket az alábbi gondolatokkal:

Kedves Testvéreim!

Négyszázötven esztendővel ezelőtt, 1567-ben, február 26-án fejeződött be a Debreceni Zsinat három napos ülése. Ettől az eseménytől számítjuk református egyházunk és a Tiszántúli Református Egyházkerület alapítását. A II. Helvét Hitvallásnak az 1567. évi Debreceni Zsinaton történt aláírásával szilárdult meg a helvét irányú reformáció Magyarországon, mivel ez a zsinat tette meg az első lépéseket egy olyan egyházi szervezet kialakítására, amely a helvét reformációhoz csatlakozott gyülekezetek életrendjét körvonalazta. Éppen ezért nekünk, tiszántúli reformátusoknak kettős hálaadás van a szívünkben a reformáció jubileumi évében. Erősítsen bennünket a mai istentisztelet is a reformáció felismeréseiben: Abűnös ember egyedül Jézus Krisztusban való hit által, Isten ingyen kegyelméből, kizárólag a Szentírás alapján és a Megváltó érdeméből üdvözülhet. - Egyedül Istené a dicsőség!

Dr. Adorján Gusztáv főgondnok és dr. Fekete Károly püspök

Isten rendelése:

Hallgassátok meg Isten rendelését, ahogyan azt Ézsaiás könyvének 55. részében a 6-7. versekben olvassuk:

„Keressétek az Urat, amíg megtalálható! Hívjátok segítségül, amíg közel van. Hagyja el útját a bűnös, és gondolatait az álnok ember! Térjen az Úrhoz, mert irgalmaz neki, Istenünkhöz, mert kész megbocsátani.” (Ézs 55,6-7)

Bűnvallás:

Jöjjetek, tegyünk vallást bűneinkről a szent és kegyelmes Isten színe előtt. Imádkozzunk!

Urunk, könyörülj rajtunk kegyelmeddel, Istenünk, töröld el hűtlenségünket nagy irgalmaddal! Teljesen mosd le rólunk bűneinket, és vétkeinktől tisztíts meg bennünket! Egyedül ellened vétkeztünk, azt tettük, amit rossznak látsz. Ezért igazad van, ha szólsz, és jogos az ítéleted. Tiszta szívet teremts bennünk Istenünk, és az erős lelket újítsd meg bennünk! Ne vess el orcád elől bennünket, szent lelkedet ne vedd el tőlünk! Megvalljuk előtted sokszor nem voltunk kíváncsiak a te prófétai útmutatásodra. „Vétkeztünk őseinkkel együtt, bűnt, gonoszságot követtünk el. Bocsáss meg nekünk! Segíts meg minket Urunk, Istenünk és gyűjts össze a népek közül, hogy hálát adhassunk szent nevednek és dicsőítve magasztalhassunk téged.” Ámen. (Az 51. és a 106. Zsoltár alapján)

Kegyelemhirdetés: áldó mozdulattal

Halljuk meg Isten kegyelmes válaszát az ő igéje által:

„Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem hogy üdvözüljön a világ általa.” (Jn 3,16-17)

(gyülekezet leül)

Gyülekezeti ének (ülve): 105. zsoltár 1-3. - „Adjatok hálát az Istennek…”

OLVASOTT  IGE

Előfohász:

Hálaadó istentiszteletünk megáldása és megszentelése jöjjön Istentől, aki teremtett, fenntart és bölcsen igazgat mindeneket. Övé a hatalom és a dicsősség most és örökkön örökké. Ámen.

Hallgassátok meg Isten Igéjét a Máté evangéliuma 10. részének 24-33. verseiből.

Lekció: Mt 10,24-33

Imádság:

Isten áldása legyen az Ige hallgatásán, befogadásán és megtartásán.

Imádkozzunk!(gyülekezetet felállítani)

Mindenható, örökkévaló Úristen, mennynek és földnek, minden láthatónak és láthatatlannak bölcs és hatalmas Teremtője! Örvendezünk Előtted, hogy ma hálát adhatunk Neked a reformáció századainak áldásaiért. Köszönjük, hogy a világ kezdetétől a világ végezetéig az egész emberi nemzetségből Szentlelked és igéd által az igaz hitben megegyező, örök életre kiválasztott gyülekezetet gyűjtesz magadnak, amit oltalmazol és megtartasz.

Áldunk, hogy Szentlelked világossága és igéd ereje elhozta a mi népünk számára is a reformáció felismeréseit, és új korszakot jelentő folyamatát. Hálaadással köszönjük a 450 évvel ezelőtti Debreceni Zsinatot, amelytől számítjuk magyar református egyházunkat. Köszönjük Neked, hogy sok küzdelemben, nehéz történelmi korszakokban, hűtlenkedések, elgyávulások és elnyomások között is megőrizted gyülekezeteinket és velünk voltál. Ajándék számunkra, hogy a mi nyelvünkön is segítségül hívhatunk, énekben és imádságban magasztalhatunk Téged, valamint hirdethetjük és hallgathatjuk éltető beszédedet a Kárpát-medencében és szerte a világon.

Könyörgünk Hozzád, töltsd ki Szentlelkedet népünkre, hogy üdvösséges önismeretre jussunk: forduljunk el attól, ami vesztünket okozza és merjük rábízni az életünket a Te irgalmas szeretetedre. Gyomlálj ki közülünk minden pártosságot, ellened való lázadást és egymás közötti viszályt. Növeld hitünket keresztyén küldetésünkben és erősíts meg az evangélium hirdetésére!

Szólj hozzánk igédből, hogy megnyíljon előttünk a megújulás útja, és áldás lehessünk ebben a világban. Add, hogy egy szívvel és egy lélekkel figyeljünk ma is szavadra és a nyelvek sokféleségében a mi szánk is hadd vallja: „Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.” Az Ő nevében kérünk, hallgasd meg imádságunkat. Ámen.

Igehirdetésre készítő ének (állva):

            154. dicséret – „Úr Jézus, mely igen drága a te igédnek világa…”

HIRDETETT IGE

Javasolt textus:Róm 8,31-39 

Ebben az igében található egyházunk vezérigéje, amely a Tiszántúli Református Egyházkerület címerének szerves része lett.

Igehirdetés

IMÁDSÁGOS RÉSZ

Utóima – szabadon, az ige üzenetéhez igazodva és hozzáillesztve utolsó mondatokként:

Hálaadással emlékezünk meg Istenünk arról, hogy minden jó adomány és tökéletes ajándék tetőled száll alá, a világosság Atyjától. Fogadd el, amikor ezért önmagunkat ajánljuk fel először a Te dicsőséged és felebarátaink javának szolgálatára. Szavainkkal és életünkkel szeretnénk Jézus Krisztus nevéről vallást tenni a mindennapi élet istentiszteletében, ezért küldetésünk betöltéséhez Szentlelked erejét kérjük. Fogadd el hálánk jeleként felajánlott adományainkat a Te egyházad javára és országod építésére. Ámen!

Úri imádság:

Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma, és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek, és ne vigy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól, mert tied az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké. Ámen.

BEFEJEZŐ  RÉSZ

Hirdetés

Adakozásra való felhívás:

Adományainkat a reformáció debreceni emlékművének elkészíttetésére ajánljuk fel.

Áldás

Záróének: 200. dicséret 1-6. - „Ó, maradj kegyelmeddel mivelünk, Jézusunk…” 

Az Európa Rádió összeállítása az ünnepi alkalomról:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió