Rendszerüzenet
2017. február 07.

Hirdesd az Igét! - Presbiteri találkozó Debrecenben

A Hirdesd az Igét! Reformátori alapok programsorozat debreceni presbiteri találkozójára került sor 2017. február 4-én a Széchenyi-kerti Református Egyházközségben.

alt

A nap témája a Krisztokrácia volt: érvényesül-e Isten hatalma életünkön, gyülekezetünk életén, és tudjuk-e közvetíteni a településen, a térségben, ahol élünk a krisztusi életelveket?

alt

alt

alt

Meglátszik-e rajtunk, hogy kinek a hatalma alatt éljük az életünket?

A napot Németh László Széchenyi-kerti gondnok bizonyságtétele nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a 20 éve épült templomuk építésének, és a lelki építkezésnek a története miként alakította át az ő személyes élettörténetét.

 alt 

A találkozó dr. Fekete Károly püspök áhítatával kezdődött, aki 2Tim 1,8 alapján hirdette Istenünk Igéjét, „ne szégyelld az evangéliumot”, légy büszke rá, hangzott az isteni biztatás. „Ez a pozitív üzenet a mai napon nagy örömet jelentett nekem, ma, amikor a 450 éves református egyház, az 500 éves reformáció örökségével foglalkozunk.”

Az egész napos találkozó püspök úr előadásával folyatódott, aki hitvallásosan emelte fel szavát amellett a tanítás mellett, hogy Isten hatalma az egyháznak a szolgálatra adatik. A tisztségeket betöltők, a presbiterek, a lelkipásztorok elhívás mentén, és választás útján nyerik el tisztségüket az egyházban. Hangsúlyozta, hogy mivel egyházunkban ez az esztendő a tisztújítás esztendeje, fontos erről a tisztségről tanulni és tanítani.

 alt 

Nagy Gábor lelkipásztor Kálvin János Institutiojának alapján beszélt nekünk arról, hogy miként viszonyul egymáshoz a világi és egyházi hatalom. „Egyház és állam viszonya olyan, mint Hippokratész ikrei: ha az egyik beteg, a másik is megbetegszik, s csak ketten együtt lehetnek egészségesek.”

 alt 

alt

alt

Az előadások után 6 bizonyságtétel következett: ifj. Módis László (Debrecen- Kossuth utca, 1), Csabina Sándor (Debrecen-Nagytemplom, 1), Szilágyi János (Ebes-Szepes, 1), Kathyné Mogyoróssy Anita (Debrecen-Józsa, 1), Veress Lászlóné (Kismarja, 1), Török Csaba (Debrecen-Széchenyi kert). A bizonyságtételek a Küldetésem, mint presbiter, és küldetésünk, mint gyülekezet címet viselték, és egytől egyig elkötelezett, életüket Isten szolgálatába állító, meghatóan őszinte testvéreket ismerhettünk meg bennük.

 alt 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

A jóízű ebéd után az asztaloktól felállva csoportokban folytattuk az asztalok mellett megkezdett beszélgetést. Nagyon sok gyülekezet képviseltette magát, színes beszámolókat hallottunk a csoportbeszélgetésekben arról, hogy melyik gyülekezet miként próbálja végezni a misszió szolgálatát.

 alt 

alt

A zárszót a házigazda gyülekezet lelkipásztora, Jenei Zoltán mondta, aki imádságában hálás szívvel köszönte meg a nap áldásait, és kérte Istent, mutassa meg egyházunkon hatalmának erejét.

 alt 

Minden el volt készítve, minden el volt rendezve, amikor megérkeztünk, otthonosan éreztük magunkat a Széchenyi-kerti gyülekezetben, és gyülekezetek képviselőiként mégis egy gyülekezetként vettünk részt a nap pillanataiban.

Tóth-Mihala Veronika

Fotók: Kiss Zsolt