Rendszerüzenet
2017. január 26.

Elindult az Oratóriumból a Doni Hősök Emlékmenete

Honvéd középiskolások, katonák, civilek a hajdúsági városokat körbejárva tisztelegnek a II. világháborús áldozatok emléke előtt.

alt

A négynapos emlékmenetre szerdán este a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium udvaráról gyalogosan indult az emlékezők körülbelül száz fős csoportja. A menet résztvevői Debrecen belváros irányába vonultak, s a Kollégium Oratóriumba tartottak.

alt

A Református Kollégium Oratóriumában szerdán este hétkor volt az ünnepélyes útbaindítás. Berkecz Gábor, a honvéd középiskola igazgatója és Ruszin Romulusz dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka mondott beszédet, majd Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész hirdette Isten igéjét az Ézs 42,2-3 alapján.

 alt 

Igehirdetésében arról beszélt, hogy a Don-kanyarban nagyon sok emberi nádszál-élet összetört és sok emberi mécses kihunyt, azonban az ember életében nem a háborúság, hanem a béke az alap állapot, s mely az Isten Fiában, Jézus Krisztusban ismerhető meg. A tábori lelkész – a világháborús tábori lelkészi hagyomány alapján – zubbonyzseb-méretű, terepszínű borítójú, katonai Bibliával ajándékozta meg a menet résztvevőit. Azzal, hogy idén az Oratóriumból indult az immár 17. alkalommal megrendezett emlékmenet, a résztvevők tisztelgésüket fejezték ki a reformáció 500., és az Egyházkerület 450. évfordulója előtt.

 alt 

alt

Az emlékmenet résztvevői ezt követően fáklyás felvonulás keretében vonultak vissza a honvéd középiskola kollégiumába.

 alt 

Csütörtökön Hajdúhadházra indul a menet, ahol délután a város főterén lesz megemlékezés.

Pénteken Hadházról Hajdúböszörménybe tart a XVII. Doni Hősök Emlékmenet, s az érkezést követően előbb a város határában levő román hősi emlékműnél, majd délután fél háromkor a város emlékművénél tartanak ünnepséget.

Szombaton Hajdúböszörményből Hajdúdorog irányába indulnak az emlékezők. Fél egykor a város emlékművénél lesz megemlékezés, majd délután kettőkor Hajdúnánás irányába távozik a menet. Érkezésük után délután négykor lesz a nánási emlékműnél a menetet lezáró utolsó ünnepség.

Fotók: Kratochvil Honvéd Középiskola