Rendszerüzenet
2017. január 17.

Megkezdődött az ökumenikus imahét Debrecenben

A debreceni Görögkatolikus Főszékesegyházban megtartották az ökumenikus imahét nyitóistentiszteletét, melyen Feketek Károly tiszántúli református püspök szolgált igehirdetéssel.

A 2017. évi ökumenikus imahét debreceni nyitóistentiszteletét 2017. január 15-én, vasárnap délután 5 órakor tartották az Attila téri Görögkatolikus Főszékesegyházban.
 
alt
 
A csikorgó hideg ellenére zsúfolásig megtelt templomban Kapin István görögkatolikus parochus személyes hangú köszöntésével vette kezdetét az az egyházi eseménysorozat, melyben a református, evangélikus, római és görögkatolikus és baptista gyülekezetek tagjai nyolc estén keresztül együtt imádkoznak a keresztyének egységéért.
 
 alt 
 
Január második hetében a világ minden táján összegyűlnek a különböző keresztyén felekezetekhez tartozók, hogy a Szentírásra figyeljenek és együtt imádkozzanak azért, hogy az egyház látható egysége megvalósuljon Ebben az évben az imahét tematikáját a németországi keresztyén egyházak állították össze és a megbékélés gondolatát állították a közös elmélkedések középpontjába. 
 
alt
 
A debreceni nyitóistentiszteleten Fekete Károly tiszántúli református püspök igehirdetésében János evangéliuma 15. részének 13-17. versei alapján arról beszélt, hogy Jézus Krisztus megváltó munkája által Krisztusnak nemcsak szolgáivá hanem barátaivá is válunk. Krisztus barátai képesek egymással keresztyén testvéri közösséget és baráti kapcsolatokat ápolni; ez ackiindulópontja a különböző felekezetekben élő keresztyének ökumenikus együttműködésének is, az egyenrangúság és a kölcsönösség alapján. Rózsai Tivadar egykori debreceni református gimnáziumi vallástanárt idézve a püspök kiemelte, hogy Jézus üdvözítő munkájának célja ez a Krisztussal és egymással létrejövő barátság megvalósulása. Az imahét ez évi bibliai vezérgondolatára utalva Fekete Károly emlékeztetett, hogy Krisztus szeretete "szorongat és ösztönöz" bennünket arra, hogy megéljük ezt a barátságot a Megváltóval és minden Krisztus-hívővel.
 
alt
 
A görögkatolikus liturgikus hagyományokat követő imádságot Seszták István görögkatolikus érseki helynök vezette. A liturgiában Biblia-olvasással és imádkozással részt vett Lenkeyné Semsey Klára nyugalmazott református teológiai professzor, Jenei Zoltán református lelkész valamint Réz-Nagy Zoltán és Asztalos Richárd evangélikus lelkészek is.
 
alt
 
A közös imádság végén adománygyűjtésre hívták fel a debreceni gyülekezetek tagjait: az ökumenikus imahét debreceni estéin összegyűjtött pénzadományokat a Debreceni Gyermekklinika javára, gyógyászati eszköz beszerzésének céljaira ajánlják fel. 
 
Gonda László
 
Fotók: Barcza János