Rendszerüzenet
2017. január 13.

Ahol Isten öltözteti a fenyőket - Egyházmegyei kirándulás

A Szatmári egyházmegye küldöttsége Szalay Kont esperes úr vezetésével tett látogatást Székelyföld szívében a Kézdi-Orbai egyházmegyében január 6. és 9. között. 
 
alt
 
A testvér-egyházmegyei kapcsolatot-, és összetartozásunkat megerősítő, immáron sokadik alkalommal megszervezett utazásnak lelkészek és világiak egyaránt részesei voltak. A zord időjárás sem riasztotta el a 10 fős csapatot, akik az egy napos odaút során is olyan nevezetes helyeket kerestek fel, mint a marosvécsi Kemény-kastély, valamint annak kertjében Wass Albert sírhelye, megtekintették Mádéfalván a Siculicidium emlékművét, és a téli Csíksomlyót is.
 
Megérkezéskor a baráti fogadtatásról Kovásznán a szállást adó házigazda, Balogh Zoltán esperes úr gondoskodott. Szombaton a társaság kétfelé oszlott: voltak, akik a környék némely nevezetességét tekintették meg vendéglátóik vezetésével, többek között a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot, miközben egy kisebb csapat a Nemere hegység felé vette az irányt, hogy megmássza annak egyik magaslatát, az 1000 éves határon 1640 m magasságban található Nagy Sándor csúcsot.
 
 alt 
 
A túrázókat Beke Tivadar zabolai lelkipásztor kalauzolta, akik a téli időjárás viszontagságaival megküzdve estére épségben értek vissza szálláshelyükre. Vasárnap a vendég lelkipásztorok istentiszteleteket tartottak a környező gyülekezetekben.
 
 alt 
 
Nt. Szalay Kont esperes, kocsordi lelkipásztor Torján-, Nt. Gacsályi Gyula kisari, nagyari lelkipásztor Kovásznán-, Nt. Némedi Gusztáv fehérgyarmati lelkipásztor Kézdivásárhelyen-, Nt. Marosvölgyi Péter vámosoroszi lelkipásztor Zabolán-, és Nt. Gergely Tamás matolcsi lelkipásztor Ikafalván hirdették Isten Igéjét, és adták át a magyarországiak szeretetteljes köszöntését, áldáskívánását Székelyföld reformátusainak.
 
 alt 
 
A vasárnap délután sem telt eseménytelenül, a lovasszános kiránduláson Kovászna és Csomakőrös között az egyik szán rúdja eltörött, azonban a székely leleményesség hamar megoldotta a problémát, a két szánt láncokkal összekötvén. Az esti jó hangulatú beszélgetések után a küldöttség hétfő reggel Isten segedelmét kérve indult haza, és a Nyerges-tető hágóján átlépve búcsúzott Székelyföldtől, de a mihamarabbi viszontlátás reménységével.
 
A fényképeket Gergely Tamás matolcsi lelkipásztor készítette