Rendszerüzenet
2017. január 09.

A Szentírás vándorútja

Több száz fős gyülekezetek fogadták a Vándorbibliát a Debrecen-Kerekestelepi és Debrecen-Bánki Református Egyházközségekben. Egy héttel korábban úgy kerültek meghirdetésre a 2017. január 8-i vasárnapi istentiszteletek, 8.30-kor Bánkon, majd 10.00 órakor a Kerekestelepen, hogy fogadjuk lehetőség szerint „személyesen” ezt az útjára bocsátott különleges Szentírást. A Lencztelepi Gyülekezet delegációja, a lelkipásztor vezetésével, mindkét helyen, ünnepélyes keretek között adta át nekünk ezt a „Kincset”, ami hitvallásunk szerint hitünk zsinórmértéke, ami a lelki építkezés során helyére illeszti a „lelki építő téglákat”, és mint világító mécses, kijelöli a mai sötét világban az Istennek kedves életutakat.

alt

Az úrasztalára helyezett Szentírást ünnepélyes trombitaszó köszöntötte. Az istentiszteleteken 3 lelkipásztor szolgált, egymás után Gál-Győri Márta, Sajtos Szilárd százados, és Buzás Dénes személyében. Szabó Ilona, és Tasi Sándor gondnokok olvasták fel az egyházkerületi köszöntőlevelet. Biróné Czirják Erzsébet és Czirják Lászlóné gondnoknők, és Dr. Bács Jenőné igazgatónő olvasták fel az Ószövetségből és az Újszövetségből az erre a napra kijelölt részeket.

alt

alt

Az istentisztelet alapigéje pedig a kirendelt Újszövetségi Igeszakaszból, a Máté evangéliuma 5. részének 41. verséből vétetett, ahol Jézus a második mérföld törvényét hívja a figyelmünkbe. Az alaptanítás azt helyezte leginkább a szívünkre, hogy ebben a világban a gonoszságot nem a gonoszsággal, hanem csakis a „többletszeretet keresztyénségével” lehet. A világot megváltoztatni, és jó irányba formálni, csakis a második mérföldet járó Krisztusi lelkülettel lehet, ami a kötelezőn túl, mindig többet tesz, ahogy ez mindig is jellemző volt, az „igazi” keresztyénségre. A prédikáció zárógondolata Túrmezei Erzsébet egyik verse volt, aminek a címe, SZERETET...

 alt 

alt

„Valamit kérnek tőled. Megtenni nem kötelesség. Mást mond a jog, mást súg az ész. Valami mégis azt kívánja: Nézd, tedd meg, ha teheted! Mindig arra a harmadikra hallgass, mert az a szeretet.

 alt 

Messzire mentél. Fáradt vagy. Léptél százat. Valakiért még egyet kellene. De tested, véred-lázad. Majd máskor! – nyugtat meg az ész. És a jog józanságra int. De egy szelíd hang azt súgja megint: Tedd meg, ha teheted! Mindig arra a harmadikra hallgass, mert az a szeretet.

 alt 

alt

Valakin segíthetnél. Joga nincs hozzá. Nem érdemli meg. Tán összetörte a szíved. Az ész is azt súgja: Minek? De Krisztus nyomorog benne. És a szelíd hang halkan újra kérlel: Tedd meg, ha teheted! Mindig arra a harmadikra hallgass, mert az a szeretet!

 alt 

alt

Ó, ha a harmadik egyszer első lehetne, és diktálhatna, vonhatna, vihetne! Lehet, elégnél hamar. Valóban esztelenség volna. De a szíved békességről dalolna. S míg elveszítenéd, bizony megtalálnád az életet! Bízd rá magad arra a harmadikra! Mert az a szeretet…”

 alt 

alt

Hálásak vagyunk Istennek, hogy megértünk egy olyan különleges eseményt, mint a jubileumi esztendő. És köszönjük az egyházkerület vezetőségének, hogy a vándorútra indított Szentírásnak mi is egy állomása lehettünk!  

alt

alt

Debrecen, Kerekestelep és Bánk, 2017. január 8.