Rendszerüzenet
2017. január 06.

Az Árpád téri templom felújítására fordítják a Város Báljának bevételét

A cívisvárosban nem csupán a Város Báljának, hanem a hozzá kötődő jótékonysági akciónak is nagy hagyománya van. A cívisváros önkormányzata 2017-ben is a Debreceni Egyetemmel, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen rendezi meg a Város Bálját. A társadalmi eseményhez az idén is kapcsolódik jótékonysági akció, melyről a Kölcsey Központban adott tájékoztatást Papp László polgármester, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

alt

 
– 2017-ben harmadik alkalommal rendezzük meg az összefogás jegyében a város bálját, ez Debrecen legjelentősebb polgári eseménye – mondta Papp László. Mint felidézte, tavaly olyan jótékonysági célt választottak, ami nem városi ügyet karolt fel. 2016-ban minden korábbinál nagyobb összeg, 11 millió forint volt a bál jótékonysági bevétele. A pénzzel a kárpátaljai magyar kistelepülés, Salánk óvodabővítését támogatták. A debreceni jótékonysági bál bevételét jelképesen január végén adta át Papp László polgármester a kárpátaljai Salánk vezetőjének, Aljohin Viktornak.
 
Idén az Árpád téri templom felújítását szeretné támogatni Debrecen a bál bevételével.
 
 alt 
 
– 2017-ben ünnepeljük a reformáció kezdetének 500. évfordulóját is. Debrecen történelme szorosan egybeforr és együtt él a református egyház történetével, így a templomfelújítás befejezésének támogatása a Város Báljának méltó célkitűzése. A jubileumi év alkalmából olyan jótékonysági célt tűztünk ki, mely összefüggésben áll a reformáció jubileumi évével – nyilatkozta a polgármester.
 
Az 1910-es években épült Árpád téri templom Nyíl utca felőli részének rendbehozatala 2015 decemberére fejeződött be. Nemcsak új vakolatot kapott a torony belső része, de kicserélték az elektromos hálózatot és a nyílászárókat is. Kijavították a három födémszerkezetet, és új gerendákat építenek be. A templom belső és hátsó része azonban rendbehozatalra vár.
 
 alt 
 
Ahogy arról 2016 márciusában már hírt adtunk, akkor kétmilliárd forintnyi támogatást osztott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egyházaknak. A gyülekezetek templomfelújításra és közösségi programok szervezésére költhették a pénzt. Az Árpád téri templom gyülekezete is pályázott a templom további felújítására. Akkor az hangzott el: a templom további rekonstrukciójához még 96 millió forintra lenne szükség, a pályázaton 8 millió forintot nyertek.
 
 alt 
 
– Debrecennek ez a kiemelkedő szépségű temploma csak akkor tudja a szélesebb közösség céljait szolgálni, ha nem csak a vasárnapi istentiszteletnek ad helyet, hanem több kulturális eseménynek és gyülekezeti rétegalkalomnak is. Debrecen Báljának jótékony hozzájárulása nagymértékben segíti a város egyik építészeti emlékének helyreállítását, mellyel a templom egységes, az eredeti 1914-es átadáskori képet mutatná – hangzott el a sajtótájékoztatón
 
A város célja, hogy 2017 végére ismét teljes fényében pompázzon az Árpád téri templom, köszönhetően a város támogatásának és a bál bevételének is.
 
Fotók: Miskolczi János
Forrás: dehir.hu