Rendszerüzenet
2016. december 14.

Életre szóló találkozás - harmadik adventi gyertyagyújtás - hanganyaggal

Advent harmadik vasárnapján ismét együtt ünnepeltek a debreceniek a város főterén és a Református Nagytemplomban. A Kossuth téren gyűlt össze az ünneplő tömeg, hogy meggyújtsák a város adventi koszorúján a harmadik gyertyát.

alt

A harmadik adventi gondolatokat a Város Karácsonyfája mellett: Barcsa Lajos alpolgármester, Sipos Barnabás ortodox pap mondta el. Közreműködtek a Szent Háromság Magyar Orthodox Templom Kórusa, s fellobbant a harmadik adventi gyertyaláng.

alt

Barcsa Lajos alpolgármester hangsúlyozta, hogy Debrecen egy igazán különleges hely, ahol különböző felekezetek békében együtt ünnepelnek advent idején. „Ez az az időszak, amikor nem csak a város főtere és főutcája öltözik díszbe, hanem minden ember lelke is” – mondta.  

alt

A Nagytemplomban 18.00 órától folytatódott az „Adventi találkozások a Nagytemplomban” programsorozat, ezúttal Pintér Béla gospelénekessel.

Réz-Nagy Zoltán evangélikus, Oláh István református és dr. Pafkó Tamás baptista lelkipásztor osztotta meg adventi gondolatait.

Pafkó Tamás arról beszélt, hogy a harmadik adventi gyertya meggyújtásával kinyilvánítjuk, hogy a mennyi királyság közel van. „Azzal, hogy Jézus megszületett a Földre 2000 évvel ezelőtt, Isten végérvényesen elkötelezte magát arra, hogy nem mond le az emberről, nem mond le rólunk.”

alt

Oláh István, a Nagytemplom lelkipásztora az Európa Rádiónak elmondta, hogy abban különbözik az idei advent az eddigi hagyományoktól, hogy a programsorozat fontos része lett a Nagytemplom, ahol a téren megkezdett programok folytatódnak. Minden vasárnap a „találkozás” jegyében valósul meg, a harmadik vasárnap témája, hogy „Életre szóló találkozás”. „Ez kapcsolódik az igehirdetésem alapjául szolgáló igéhez, amely a Máté evangéliumának 1. fejezetéből származik –  >>Velünk az Isten!<< (Mt 1:23). Jézus Krisztus betöltötte az emberek várakozását. Amikor Ézsaiás próféta megfogalmazza ezt a jövendölést izrael népe egy nagyon nehéz helyzetben van, háborús állapotban. Mégis megszólal az evangélium, hogy Isten megoldja a problémáikat. Jézus korában is hasonlóképpen éltek az emberek, félelemben, bizonytalanságban – a Római Birodalom elnyomása alatt –, s bennük is ott volt a várakozás, mert látták, hogy egyedül nem tudják megoldani a problémáikat. Ma is nagyon sok embernek hasonló gondolatai, érzései vannak – várjuk, hogy történjen valami jó. Abban a reménységben élünk, hogy majd jobb lesz az életünk. Az adventnek és a mai vasárnapnak az az, hogy már nem kell várakozni, mert megszületett az, akire szükségünk van és a legnagyobb földi boldogság már most a miénk.”

Pintér Béla és a gyülekezet zenekara zenélt az est során.

Papp Beatrix összeállítása az Európa Rádióban:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió

Képek forrása: Tetszik Debrecen - Cs. Kiss Ilona