Rendszerüzenet
2016. december 13.

Egyházkerületi kórházlelkész találkozó

A Tiszántúli Református Egyházkerület kórházlelkészei december 9-én találkozót szerveztek, amelyen közösen megvitatták a szolgálatuk mindennapi feladatait, kihívásait, értékelték az elmúlt esztendőt és készültek a következő év feladataira. Az igei szolgálatot dr. Fekete Károly, az egyházkerület püspöke látta el.

alt

„Kettős célja volt ennek a napnak” – mondta Gál Judit, a kórházlelkészség országos vezetője. „Az elmúlt évben öt alkalommal találkoztunk a debreceni kórházlelkészekkel, hogy szupervízió segítségét kérve tudjunk szakmailag erősödni, növekedni a szolgálatunkban, tanulni arról, hogy hogyan is vagyunk mi jelen a betegágyaknál. Záró alkalomként szerettük volna megszervezni ezt az adventi alkalmat, ahová már nem csak a debrecenieket, hanem a kerület minden kórházlelkészét meghívtuk. Azon túl, hogy jó találkozni és az adventi időszakban mindannyiunknak szüksége van az elcsendesedésre, ott volt a szervezés során az a titkolt vágy, hogy a jövőben szeretnénk a szupervíziós lehetőséget a kerület többi részében is kiterjeszteni.”

Ez volt az első alkalom, hogy a kerület minden kórházlelkésze találkozott, így ebben a körben rá tudtak nézni az örömeikre, nehézségeikre, kihívásaikra. „Keressük a közös utakat, medret, hogy hogyan tudnánk ezen a szolgálati területen egy irányba haladni. Fontos, hogy ennek a szolgálatnak a kórházakba való integrálása hivatalossá váljon.”

alt

Fekete Károly az igei szolgálatában azzal bátorította a résztvevőket, hogy a mi megváltó Urunk a füstölgő gyertyabelet nem oltja ki és a megrepedt nádszálat nem töri el. „Sokszor tapasztaljuk ezt a mi szolgálatunkban a betegek mellett, akik elkeseredettek, megtörtek fizikailag és lelkileg egyaránt. A szolgálatunk fontos része, hogy hogyan lehet az örömhírt, Krisztus gyógyító jelenlevő erejét közel hozni a betegekhez.” Az áhítat után lehetőségük volt a kórházlelkészeknek őszintén és nyíltan beszélni a mindennapos feladataikról, a nehezebb küzdelmekről, így közelebb kerültek ahhoz, hogy hogyan lehetne egy egységes megoldást találni azokra a kérdéses területekre, amelyek mindenki számára nehézséget okoznak.

„Ha nem bibliai emberképben gondolkodunk, akkor az nem igazi szolgálat, csupán szolgáltatás. Ahol az embert a maga teremtett voltában, a teljes egészében látja a gyógyító is, legyen az orvos, az ápoló, a rendszer vagy maga az egészségügyi látásmód, ott helyet kap a betegeknek, hozzátartozóknak, gyógyítóknak a lelke, spiritualitása, legbelsője, és akkor megjelenhet a mi szolgálatunk is” - foglalta össze Gál Judit a szolgálatuk mibenlétét.

alt
 

A következő esztendőben a kórházlelkészek szeretnék tovább építeni a kórházmissziót az egyházkerületben, valamint a Reformáció 500. évfordulójához is szeretnének kapcsolódni a betegágyak mellett.

A teljes interjú Gál Judittal itt meghallgatható:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió