Rendszerüzenet
2016. december 12.

Reformációi emlékezés és kiállítás Demecserben

Kora téli délután különleges alkalomra hívogattak a demecseri református templom harangjai. A délután a reformációra való emlékezés jegyében telt el.

Az összegyűlt hallgatóság előtt Bodnár Enyedi Zsolt ópályi lelkész tartott előadást a Reformáció egykor és ma címmel.  Érdekes gondolatokat hallhattunk a XV-XVI. századi népvándorlás (törökök) hatásáról a keresztyén Európára, benne Magyarországra nézve. Bár még tanulmány nem jelent meg ebben a témában, de a korunk népvándorlása sem marad majd nyomtalanul az Európában megfakult keresztyénségen. Hogy milyen lesz ennek a hatása –pozitív vagy negatív, azt még igazán senki sem tudja megmondani, csak az Aki felülről látja életünket, jelenünket és jövőnket. De annyi biztos, hogy az eszmélődés kevés, az Istenhez való odafordulás, és az ebben való másoknak segítése elengedhetetlen. Az előadás után Teremy Károlyné szavalata következett.

alt

Az istentisztelet után a gyülekezeti házban sor került a Reformáció kiállítás megnyitására. Bodnár Péterné Bíró Mária demecseri beosztott lelkész-hittanoktató Déva Bíró Mátyás élettörténetéből emelte ki azt az epizódot,azt  amikor a reformátor börtönben volt, és az általa hitre segített kovács mester által adott neki Isten szabadulást.

A kiállítás tablóin négy külföldi reformátor (Kálvin János, Luther Márton, Zwingli Uhlrich, Knox János) mellett 8 magyar reformátor (Méliusz Juhász Péter,  Károli Gáspár, Szenczi Molnár Albert, Dévai Bíró Mátyás, Szegedi Kis István, Huszár Gál, Kálmáncsehi Sánta Márton. Sztárai Mihály) életéből található néhány fontos információ és kép is. A résztvevők több, a reformációhoz kapcsolódó kiadványt, tárgyat stb. is megtekinthettek. A kiállítás támogatója a Református Emlékbizottság volt.

A kiállítók célja, hogy a kiállítás képanyaga minél több gyülekezetbe eljuthasson. Érdeklődni lehet Bodnár Péter ref. lelkésznél a 30/9726082-es telefonon, vagy a titus@titus.hu email címen.

A gazdag program szeretetvendégséggel zárult.

Bodnár Péter