Rendszerüzenet
2016. december 12.

Beiktatták dr. Tőkés Zoltán csengeri lelkipásztort - Isten Igéjének magvetése az igazságosság napja alatt

2016. december 10-én, a csengeri református templomban beiktatták a helyi református egyházközség lelkipásztori tisztségébe Tőkés Zoltán megválasztott református lelkészt. 

alt

A zsúfolásig megtelt ősi templomban dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke Ézsaiás könyve 55. részéből a 3-11. verseket olvasta fel, majd  Máté evangéliuma 13. része 3-9 versei, a magvető példázata alapján hirdette Isten Igéjét. A püspök prédikációjában hangsúlyozta, hogy ahogyan az elvetett mag utat talál a sziklák, a kövek és a tövisek között és ellenállhatatlanul növekszik, Isten Igéje úgy munkálkodik az egyház életében akár a kedvezőtlen körülmények ellenére is. Arra buzdította a megválasztott lelkipásztort, hogy az Igére figyelve, a lelki szempontokat előtérbe helyezve munkálja a gyülekezet lelki és anyagi épülését.

alt

Szalay Kont kocsordi lelkipásztor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese iktatta be Tőkés Zoltánt a Csengeri Református Egyházközség lelkipásztori tisztségébe, átnyújtva neki a szolgálati engedélyt, a gyülekezet pecsétjét és a templom kulcsát. Jókívánságait kifejezve annak a reményének adott hangot, hogy ahogyan a kulcs nyitja az sok évszázados csengeri templom ajtaját, úgy nyissa meg Isten Igéje az emberi szíveket is az Evangélium befogadására.

 alt 

A beiktatott lelkipásztor a 122. zsoltár alapján elmondott igehirdetésében felidézte az ószövetségi zarándokok örömét a jeruzsálemi templomhoz elérkeztükkor és párhuzamba állította azt a mai egyház életével, mely Istennél, Isten Igéjét hallgatva talál békességre és boldogságra. A személyes hangú prédikációban Tőkés Zoltán megemlékezett alma materéről: a Debreceni Református Kollégiumról és  XX. századi lelkipásztor elődeiről: Pótor Elemérről,  Pótor Sámuelről és Bartha Gyula esperesről, akik, mindhárman, több évtizeden át, történelmi korszakokat átívelő időszakokban pásztorolták a csengeri gyülekezetet. Tőkés tiszteletes a zsoltáros szavaival mintegy programszerűen fogalmazta meg a kívánságát az egyházközség és az egész település számára: „Legyen békesség a falaid között és boldogság a palotáidban!” (Zsolt. 122, 7).

 alt 

A jelen lévő lelkipásztorok a 134. zsoltár eléneklésével kívántak áldást lelkésztársuk szolgálatára, Fekete Károly püspök pedig a Tiszántúli Református Egyházkerület közössége nevében egy az egyházkerület pecsétjét ábrázoló emléklap átadásával fejezte ki áldáskívánásait.

 alt 

Egyházunk rendje szerint a nyilvános presbiteri gyűlést Tisza Tibor egyházmegyei lelkészi főjegyző vezette le. A beiktatott lelkipásztort Balogh György, a Szatmári Egyházmegye gondnoka, Kovács Sándor országgyűlési képviselő és Forján Zsolt, Csenger város polgármestere, valamint Arday András főorvos is köszöntötte, aki Horatiust idézve azt emelte ki, hogy minden nehézség között szükségünk van biztos pontokra, s ezt a biztonságot számunkra a Krisztus Urunkba vetett hit adhatja meg.

 alt 

Tőkés Zoltán, a köszöntésekre adott válaszában felidézte, hogy a csengeri templom XVIII. században készült és eredeti állapotában megőrzött festett kazettás mennyezetének középpontjában a Nap motívuma áll, körülötte egy latin nyelvű felirattal: „Igazságosság napja, világosíts meg minket!”. A lelkipásztor azt a reményét fejezte ki, hogy Isten világossága fogja beragyogni a templomot és a csengeri református gyülekezeti közösség életét is az eljövendő időszakban is.  A gyülekezet egy lelkészi palásttal ajándékozta meg beiktatott lelkipásztorát, aki az istentiszteleti liturgiát lezáró áldást már vállán az új palásttal mondta el.  A gyülekezet ünnepét közös szeretetvendégség zárta a hely Makovecz Imre Általános Iskolában. Isten áldást kérjük Tőkés Zoltán beiktatott csengeri református lelkipásztor és az egész gyülekezet életére és szolgálatára. 

Gonda László

Fotók: Barcza János