Rendszerüzenet
2016. december 05.

Találkozás a szeretet Istenével - második adventi gyertyagyújtás – hanganyaggal

„»Sötétségből világosság ragyogjon fel«, ő gyújtott világosságot szívünkben, hogy felragyogjon előttünk Isten dicsőségének ismerete Krisztus arcán.” 2 Kor 4,6

Advent második vasárnapján ismét együtt ünnepeltek a debreceniek a város főterén és a református Nagytemplomban, ahol a Debrecen Helyőrségi Zenekar Adventissimo koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. Az ünnepi alkalomról Tóth Emese készített összeállítást az Európa Rádióban.

alt

(Forrás: Tetszik Debrecen)

December 4-én, 17 órától énekes Borbála napi hagyományőrző vonulást tekinthettek meg az érdeklődők a Régi Városházától a Kossuth térig, a Debreceni Népi Együttes táncosait a Pergő Hagyományőrző Műhely kísérte. Ezt követően Komolay Szabolcs alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket, s a második adventi gyertyát is meggyújtották a koszorún.

alt

(Forrás: Tetszik Debrecen)

„Ha körbe tekintünk itt a főtéren, nyugodtan elmondhatjuk, hogy talán kevés olyan város van, ahol szebb körülmények között tudják a város lakói közösen köszönteni az adventet, mint itt Debrecenben. Itt van mögöttünk a Nagytemplom, ami szakrális hely, és előtte felállítva az a kapu, ami a reformáció elindulásának 500. esztendejét jelzi itt városunkban” – mondta Komolay Szabolcs.

 alt 

(Forrás: Tetszik Debrecen)

Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója az adás-adakozás nagyszerűségére hívta fel a figyelmet. „Hogy mennyire jó jónak lenni, azt nem magunktól tudjuk, hanem az Úristen adja a példát. Hiszen ha arra gondolunk, hogy azért van karácsony, mert Ő adott nekünk Valakit: adásban lenni jó! Így hangzott el a rádióműsorokban is – adásban lenni. Az Úristen adásban van. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Az Úristen nemcsak egy gyermeket adott nekünk Jézusban, hanem adott nekünk Őbenne Megváltót, azért, hogy mi is tudjuk vállalni az áldozatot egymásért” – mondta Balog Barnabás.

 alt 

Sajtos Szilárd főhadnagy, református tábori lelkész hirdette az igét a Nagytemplomi ünnepségen. Az igehirdetés előtt kérdezte Tóth Emese a szolgálatáról: „Az advent az eljövetel ünnepe, és az ember számára pedig az úton levés ünnepe. A találkozás a karácsonyban történik, amikor is eljött Jézus Krisztus a világba, s itt találkozik az emberrel. Mi katonák nagyon sokat vagyunk úton, így erről az úton levésről lesz szó a prédikációban is” – zárta szavait Sajtos Szilárd.

Ez a koncert, amelyet Debrecen város vezetése és a MH 5. Bocskai István Lövészdandár adott Debrecen lakóinak, mint adventi ajándék, bemutatta katonáink helytállását olyan zeneszerzők segítségével, mint Mendelssohn, Kodály vagy Erkel.

 alt 

Az ünnepi műsoron közreműködött Haja Zsolt és Rácz Rita Franciska, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar fúvós hallgatói, valamint az Ady Endre Gimnázium diákjai.

 alt 

A teljes összeállítás itt hallgathó meg:

Letöltés

Fotók: Pálóczi Alexandra

Forrás: Európa Rádió