Rendszerüzenet
2016. november 29.

Gyakorlóiskolák országos módszertani konferenciája

A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége közhasznú egyesület 2002-ben alakult az ország gyakorlóiskoláinak érdekvédelme és módszertani továbbképzés, tapasztalatcsere céljából. Az Egyesület 2003-ban Szegeden rendezett először országos módszertani konferenciát a vezetőtanárok és szakvezető tanítók részvételével.

A X. Országos Módszertani Konferenciára 2016. október 14-15-én Szekszárdon került sor a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Gyakorlóiskola rendezésében. Az egybegyűlteket Ács Rezső, Szekszárd polgármestere és dr. Nagy Janka Teodóra, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánhelyettese köszöntötte.

A megnyitót követő kétnapos szakmai találkozó ezúttal a köznevelés és a pedagógusképzéshez tartozó gyakorlati képzés hagyományait és újításait állította a középpontba. Az öt szekcióban kilencven 15 perces előadás hangzott el. A szoros időrend ellenére minden helyszínen volt lehetőség hozzászólásokra, reflexiókra.

Szó esett projektekről és a hagyományok ápolásáról, a generációk együttes jelenlétének problémáiról és lehetőségeiről az intézményekben, a tanórai játékosításról és a tanulók képességeihez igazodó kompetenciafejlesztésről.

Az oldott légkörű összejövetel a szekcióvezetők rövid összegzésével teljesedett ki. A jó hangulatú rendezvényen az ország 24 gyakorlóiskolájának 180 pedagógusa vett részt.

A Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola 14 fővel vett részt a konferencián és 11 előadással járult hozzá a találkozó sikerességéhez.

Az előadások anyaga konferenciakötetben jelent meg, mely később is hasznos módszertani segédeszköz lehet az iskolák számára.     

Az iskolaszövetség elnöke a zárszót megelőzően bejelentette, hogy a gyakorlóiskolai szakvezető pedagógusok, vezetőtanárok 2017. évi találkozójára Szombathelyen kerül sor.

 alt