Rendszerüzenet
2016. november 28.

A Debreceni Advent első vasárnapja – hanganyaggal

November 27-én, advent első vasárnapján délelőttől estig bekapcsolódhattak az érdeklődők a Krisztus-várás áhítatos készülődésébe.

Debrecen csatlakozott a Reformáció városai elnevezésű nemzetközi projekthez, amelynek keretében városszerte 22 reformációs emlékhelyet jelölnek meg – többek között a Nagytemplomot és a régi városházát –, amelyek hozzájárultak a református vallás debreceni megerősödéséhez. A délelőtti istentisztelet után dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és dr. Papp László, Debrecen polgármestere leleplezte a Nagytemplom falán található Debreceni Reformációs Emlékhelyet jelölő táblát.

Az emlékév alkalmából készült egy díszkapu is, amelyet Fekete Károly áldott meg vasárnap délelőtt a Kossuth téren. Égerházi László fafaragó művész alkotása jelképezi a protestáns erődtemplomok kapuit, illetve a harangtornyokat. Az alkotás az emlékév végéig, 2017 decemberéig fog a Nagytemplom előtt állni.

alt

A délután folyamán a Régi Városházától indultak el az énekes hagyományőrzők, megidézve a pásztorok karácsonyvárását, vonulásukat a Debrecen Helyőrségi Zenekar kísérte. Ezt követően a Kossuth téren ünnepi térjáték kezdődött, közreműködött az ORT-IKI Báb-és Utcaszínház, a Kuckó Művésztanya, a Hajdú Táncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes, a Csokonai Nemzeti Színház Kórusa és Radics Gigi, a Megasztár sztárja is énekelt.

Papp László, Debrecen polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd a felekezetek püspökeinek áldásával, az adventi koszorú első gyertyája és a város ünnepi fényei is felgyulladtak.

Hat órától „Adventi találkozások a Nagytemplomban" címmel zenés-énekes ajándékműsor vette kezdetét a Nagytemplomban. Az adventnyitó alkalmon elhangzott Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Fekete Károly református püspök adventi gondolatai.

 alt 

A Debreceni Nagytemplom a borús és esős idő ellenére teljesen megtelt az első advent alkalmából, ahol áhítatos csendben várták az érdeklődők az ünnepi műsort. Mercs János, a Debreceni Csokonai Színház színművésze Ady Endre Karácsony című versét szavalta az ünnepség kezdetén. „Harang csendül, / Ének zendül, /Messze zsong a hálaének / Az én kedves kis falumban / Karácsonykor / Magába száll minden lélek.” Ezt követően Radics Gigi hangja töltötte be a templomot – énekébe a közönség is bekapcsolódott.

Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek kiemelte köszöntőjében, hogy az „adventi út” ott van belül a szívünkben. „Ha bátor vagyok, akkor elindulhatok ezen az úton, az istenember és a gyarló ember találkozik és egyesül a várakozás időszakában. Rajtam múlik, hogy megszületik-e bennem a gyermek, és az is, hogy csillaggá válok-e.”

 alt 

Palánki Ferenc római katolikus püspök kiemelte, hogy amikor az egyház megünnepli az advent liturgiáját, akkor jelenvalóvá teszi a Messiás utáni vágyakozást és várakozást. „A hívek megújítják újbóli eljövetelének égő vágyát. Az adventi készülődés kettős: egyrészről készülünk Urunk születésének ünneplésére, valamint a vele való találkozásra is készítjük magunkat” – mondta Palánki Ferenc.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében elmondta, hogy "Jézus Krisztus földre érkezése, látogatás a magasságból. (...) Amikor a magasságos Isten meglátogatott minket, akkor azt csodálatosan úgy rendezte, hogy az egy igazán emberléptékű találkozás legyen. (...) Abban van a mi Istenünknek nagy irgalmassága, hogy tetszett neki, hogy a legnagyobb látogatás, amely a Földet valaha is érte, egy gyermek alakjában történjen meg. (...) Töltsön el bennünket örömmel a megszületett Krisztus ilyen jellegű földre jövetele, a Vele való személyes találkozás lehetősége” – zárta gondolatait.

 alt 

Az ünnepségen közreműködött továbbá a Vox Iuventutis Gyermekkar, a Csokonai Nemzeti Színház kórusa és a Nagytemplomi Gyülekezet zenekara.

Az ünnepi alkalomról Oláh Ilona készített összeállítást az Európa Rádióban.

Itt meghallgatható:

Letöltés

 

Fotók: Barcza János

A további programok az alábbi linken érhetőek el: Debreceni Advent 2016