Rendszerüzenet
2016. november 24.

Debrecen a reformáció 500. évfordulójára készül - hanganyaggal

A reformáció 500. és a Magyarországi Református Egyház fennállásának 450. évfordulójának kiemelt egyházkerületi és debreceni eseményeit, valamint az emlékévhez kapcsolódó kortárs grafikai pályázat kiírását is ismertették a Debreceni Református Kollégium Múzeumában, a november 24-én megrendezett sajtótájékoztatón.

Papp László, Debrecen város polgármestere elmondta: Debrecen nélkül a reformáció 500. évfordulóját elképzelni sem lehet, hiszen a városunk történelme szorosan összefonódik a reformáció történelmével. „Olyan ez a szimbiózis, mint a test és a lélek kapcsolata. A város jelenti a testet, a református hit pedig a lelket. A város közepén a Református Nagytemplom és a Református Kollégium egy szívként dobog lassan 500 éve” – fogalmazott. Az önkormányzat az évforduló tevékeny szereplője és támogatója szeretne lenni, ezért 25 millió forintot különített el egy reformációs emlékmű készíttetésére – tette hozzá. Debrecen emellett csatlakozott a Reformáció városai elnevezésű nemzetközi projekthez, amelynek keretében városszerte 22 reformációs emlékhelyet jelölnek meg – többek között a Nagytemplomot és a régi városházát –, amelyek hozzájárultak a református vallás debreceni megerősödéséhez.

alt

A Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen több kiemelt nemzetközi és országos programnak is otthont ad majd, ezeket Fekete Károly, az egyházkerület püspöke ismertette. 2017. január 31-ére Debrecenbe érkezik a jubileumi emlékév alkalmából az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) kezdeményezésére útnak indított vándorkamion, amely egy interaktív kiállítótérben mutatja be a reformáció történetében meghatározó szerepet betöltő európai városokat. Összesen 19 ország 68 városát köti össze: Genfből, Kálvin városából indult el november 3-án és 2017. május 20-án ér Wittenbergbe, az ottani világkiállítás megnyitójára. A három magyarországi állomása közül Debrecen az egyedüli református város, ezen kívül Sopronban és Sárváron is van egy-egy állomása. Az emlékév alkalmából készült egy díszkapu is, amely már mától – november 24-től – látható a Kossuth téren. Égerházi László fafaragó művész alkotása jelképezi a protestáns erődtemplomok kapuit, illetve a harangtornyokat.

A Tiszántúli Református Egyházkerület fennállásának 450. évfordulója alkalmából vándorútra indítják a Szentírást, amely 2017. január 1-től 2017. december 31-ig bejárja mind a 414 tiszántúli gyülekezetet Záhonytól Szegedig. Kézből kézbe és gyülekezetről gyülekezetre jár majd a díszkötéses könyv, amelyet az Alföldi Nyomda, Debrecen és a református egyház egykori közös könyvnyomtatójának az utóda készített el. 

 alt 

Kiemelt Kárpát-medencei szintű esemény lesz a református egyházakat tömörítő Generális Konvent zsinata, amelyen ünnepélyesen elfogadják a II. Helvét Hitvallás új fordítását.

„Nagy örömmel készülünk erre az eseményre a várossal karöltve. Azon dolgozunk, hogy a reformáció jubileumi éve ne egy befejezett történés legyen, hanem induljanak el olyan kezdeményezések, amelyek tovább folytatódhatnak és a lelki megújulást is elősegíthetik. Ez nemcsak a református közösség, hanem az egész nemzet számára is feltöltekezést jelenthet” – összegezte a következő év legfontosabb céljait Fekete Károly.

Gáborjáni Szabó Botond, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója a reformáció emlékévéhez kapcsolódó kortárs grafikai pályázat kiírását ismertette. A pályázatra többek között klasszikus és kísérleti grafikai technikákkal készült műveket is várnak. A díjazott alkotásokat 2017 szeptemberében és októberében mutatják be a Reformáció 500 című tárlaton a Kölcsey Központban.

Az Európa Rádió összefoglalóját itt meghallgathatják:

Letöltés

Fotók: Barcza János

Forrás: Európa Rádió