Rendszerüzenet
2016. november 23.

"Szívem csendben az Úrra figyel..."

2016. november 23-án rendezte meg a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ünnepi sajtótájékoztatóját, ahol a Debreceni Advent idei programjairól esett szó. 

A város három nagy rendezvénye is kiváló minősítést kapott a Magyar Fesztivál Szövetségtől, jelentette be Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere a Karakter 1517 Kávézóban megtartott november 23-i sajtótájékoztatón. A Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál, a Debreceni Bor- és Jazznapok és a Debreceni Virágkarnevál két évig használhatja a megtisztelő címet. A város kultúráért felelős vezetője külön megköszönte a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. valamennyi munkatársának a kimagasló szakmai színvonalú munkáját. Az alpolgármester bízik abban, hogy a hétvégén megkezdődő Debreceni Advent is sikeres lesz. Erre garancia a történelmi egyházak és a városi intézmények példaértékű összefogása, amelynek köszönhetően a Kossuth tér és a Nagytemplom idén is kiemelt helyszíne lesz a debreceniek és Debrecenbe érkezők ünnepi készülődésének.

alt

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője elmondta, már hatodik éve, hogy Debrecen együtt ünnepel a Kossuth téren, a Város Karácsonyfája mellett. Az idei alkalmakat azonban tovább gazdagítja az a törekvés, hogy minél több érdeklődőt, hívőt és nem hívót szólítsanak meg a közös ünneplés jegyében. A programkínálat ezért rendkívül bőséges és sokrétű. Reményei szerint sok ezer ember jön el ezekre az adventi vasárnapokra, hogy a főtéren és a Nagytemplomban egyaránt megtapasztalják az ünnep várakozásában a szeretet erejét. A kulturális szakember szerint például Radics Gigitől, a Debreceni Helyőrségi Zenekartól vagy Pintér Béla gospelénekestől nemcsak szimpla zenét, koncertet, hallanak a jelenlévők, hanem az Advent jegyében a méltó készülődés élményét kínálják mindenkinek.

 alt 

Az idei Advent főüzenete a találkozás, hangsúlyozta dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. A protestánsoknak ugyanakkor kettős ünnepet kezdetét is jelenti az új egyházi esztendő kezdete: 500 évvel ezelőtt indult el útjára a Reformáció és 450 éve, annak a debreceni zsinati ülésnek, amikor a Magyar Református Egyház, illetve a Tiszántúli Református Egyházkerület megalapításáról döntöttek. Ennek megfelelően, már idén megkezdődik és jövőre is folytatódik az ünnepi eseménysorozat. Külön üdvözölte, hogy a Nagytemplomban november 27-én a keresztény felekezetek meditatív hangvételű megszólalásban ölelkeznek össze. A találkozás üzenete várhatóan sok embert megszólítanak. 

 alt 

Ahogy a hétköznapok alatt, életünk során egymásba kapaszkodunk, úgy szeretne a görögkatolikus egyház az ünneplés során bekapcsolódni a város életébe, mutatott rá dr. Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke. Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek köszöntését is tolmácsolva elmondta örömmel fogadták el a város és az egyházak meghívását és közösségeik is több eseménnyel készülnek.

 alt 

A sajtótájékoztatón személyesen egy zarándokút miatt nem tudott személyesen részt venni, ezért levélben osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

alt

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az adventi vasárnapok Kossuth téren megrendezésre kerülő ünnepi alkalmait most először élőben közvetíti az interneten keresztül a Főnix Rendezvényszervező a Tetszik Debrecen facebook oldalán, illetve a Nagytemplomban zajló eseményeket pedig a www.nagytemplom.hu honlapon tekinthetik meg az érdeklődők.

Forrás: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. 

Fotók: Barcza János