Rendszerüzenet
2016. november 05.

Hálaadó istentisztelet Mátészalkán

Az idén 28. alkalommal került megrendezésre Mátészalkán a reformáció emléknapi ünnepség a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, a Szatmári Református Egyházmegye és a helyi református gyülekezetek közös szervezésében október 29-én. Az ünnepi alkalomról Zsoldos Barna készített összeállítást az Európa Rádióban.

Az ünnepség Kálvin János szobránál kezdődött, majd hálaadó istentisztelettel folytatódott a Kossuth téri templomban. Az igét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette.

alt

A templom felújítása megtörtént: kívül-belül megszépült. A reformáció 500. évfordulójára készülve még sok ilyen felújítási munkálat ér majd véget, de egy egészen másfajta megújulásra is szükség van.

 alt 

"A templom az egy olyan jelképes szimbólum, ami mindent magába sűrít, amit az Isten nekünk adni kíván a templomon keresztül. Ha ezt az ember befogadja, és belül is épül az embernek a "lélektemploma", akkor ér valamit a külső építkezés és a megújulás is, mert ez utóbbi csak a jele annak, hogy velünk mi kellene, hogy történjen. Ez a belső megújulás izgat engem. S izgatta annak idején a templomtisztító Jézust is, s a reformátorokat is, akik éppen a templomok belsejének az átalakításával is próbálták jelezni azt, hogy hol vannak azok a hangsúlyok, amelyek lényegesek és fontosak. Hogy válhat úrasztali közösséggé a gyülekezet, hogy válhat igehallgató közösséggé a gyülekezet?  Ezek azok a lényeges dolgok, amikre összpontosítani kell, hogy semmi ne terelje el a figyelmünket. Bármennyire szép, esztétikus a környezet, ne terelje el a figyelmet a lényegről, Isten beszédéről" - mondta Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

 alt 

alt

A teljes összeállítás itt hallgatható meg:

Letöltés

Forrás: Európa Rádió

Fotók: Barcza János