Rendszerüzenet
2016. október 10.

Egyházkerületi Közgyűlés 2016 - hanganyaggal

A Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlése 2016. október 7-8. között ülésezett a Debreceni Református Kollégium Dísztermében.

A Tiszántúli Református Egyházkerület örömmel és hálaadással készül a reformáció 500 és az Egyházkerület alapításának 450 éves jubileumára. A kettős évforduló alkalmából, a Magyarországi Református Egyház Zsinata elnökségével egyetértésben, ünnepi plenáris ülésre várja 2017. június 24-25-re a Generális Konvent részegyházainak vezetőit és küldötteit Debrecenbe. Ezen az ünnepségen hálaadással emlékeznek majd a II. Helvét Hitvallás elfogadásának 450. évfordulójára, amely hitvallás egyházunk életét a későbbiekben döntően meghatározta. Erre tekintve, elfogadásra ajánlja a Zsinatnak jubiláló hitvallásunk új fordítását.

alt

Az Egyházkerületi Közgyűlés tematikus szekciókban, és plenáris ülésszakain tekintette át a szolgálati területeket és megvitatta a szakmai beszámolókat.

Örömmel fogadta a jubileumi készülődés eddigi kezdeményezéseit, intézkedéseit és eredményeit. Számba vette a megvalósult és a folyamatban lévő beruházásokat, pályázatokat, amelyek közül kiemelkedik, hogy új templom épült Újszentgyörgyön, valamint Debrecen-Bánkon jelentősen kibővítették a templomot és a Kollégium rekonstrukciója módot adott egy kápolna kialakítására.  

 alt 

Hálát adott az elvégzett missziói tevékenységekért és a testvéri segítségnyújtás alkalmaiért. Azért, hogy a Tiszántúlról is jelentős adományok juthattak el a délvidéki Maradék Magyar Református Óvodájának megmaradásáért, a kárpátaljai diakóniai intézmények működtetésére, a kárpátaljai gyermekek táboroztatására és országos összefogással segíthettük a súlyos viharkárt szenvedett szatmári templomok, parókiák és gyülekezeti házak megnyugtató helyrehozását. A Közgyűlés szívből köszöni a testvéregyházkerületek, a gyülekezetek és az egyéni adakozók önzetlen segítségét.

A szolgálat minőségi megvalósulása érdekében több jelentős határozatot hozott:

Húsz lelkipásztor felszentelési kérelmét bírálta el és engedélyezte, hogy 2016. október 8-án ünnepi istentisztelet keretében megtörténjék a lelkészszentelés a Debreceni Református Nagytemplomban.

 alt 

Támogatta a „Hirdesd az Igét! - program tovább folytatását, amely a „Reformátori alapok” üzenetére hívja fel a figyelmet és egyházkerületi vándorútra indít egy Szentírást, amely 2017. január 1-től december 31-ig bejárja az összes tiszántúli református gyülekezetet és egy év alatt felolvastatja a teljes Bibliát.

Elrendelte a gyülekezetalapítási és revitalizációs műhely megszervezését és a műhelymunka beindítását.

A kollegialitás erősítése érdekében évente egyházkerületi lelkészértekezletet hív össze.

Elfogadta és a Magyarországi Református Egyház Zsinata elé terjeszti az „Állásfoglalás a fogyatékkal élő testvéreink befogadásáról” című dokumentumot.

Első alkalommal döntött a Tiszántúli Református Egyházkerület pedagógiai díjának három díjazottjáról.

 alt 

Az Egyházkerületi Közgyűlés köszönetét fejezte ki Molnár János világi főjegyzőnek, a berekfürdői Megbékélés Háza Református Konferencia és Képzési Központ igazgatójának a 25 éven át végzett hűséges és magas színvonalú munkájáért, és áldást kíván további tevékenységére.

 alt 

Az Egyházkerületi Közgyűlés az aktuális évfordulók között megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc egyházi jelentőségéről és a leverése után következő évek megalázó megtorlásairól és az egyházsorvasztás évtizedeiről. Emlékeztetett arra, hogy lelkészeink, gyülekezeti tagjaink szerepet vállaltak a helyi forradalmi bizottmányokban, nem egyszer gátat vetve a forradalom tisztaságához méltatlan indulatoknak. A forradalmi időszakban egyházunk presbitériumai is kinyilvánították az egész nemzet és az egyház megújulásának igényét. Tisztelettel adózunk a megtorlás közvetlen és közvetett áldozatainak, köztük meghurcolt lelkészeinknek, presbitereinknek, teológiai hallgatóknak, gyülekezeti tagoknak, akiket bebörtönöztek, hivatásuktól eltiltottak, családjukkal együtt háttérbe szorítottak és évtizedekig félelemben tartottak. Mivel számos leszármazott él azok közül, akiknek a személyes életére nézve is gyötrelmes következményei lettek egyházi szolgálatban álló vagy egyháztag szüleik 1956-os tevékenysége, ezért számon tartó szeretettel fordulunk feléjük és lelki sebeik ápolására készségünket fejezzük ki. Tegyünk meg mindent, hogy 1956 egyházi történéseit gyülekezeteink fiatalabb nemzedékei is megismerhessék. „Mert nem a félelemnek lelkétadta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” (2Tim 1,7).

alt

Debrecen, 2016. október 8.

                                                                                   A Tiszántúli Református Egyházkerület Közgyűlése

Fotók: Barcza János

Az elmúlt egy esztendő legfontosabb történéseit, változásait, és már a 2017-es Reformáció 500 jubileumi emlékév programjait is megvitatták a résztvevők a Tiszántúli Református Egyházkerület legutóbbi közgyűlésén. A közgyűlésen napirendre tűzött kiemelt témákról, döntésekről dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke számolt be Oláh Ilona mikrofonja előtt.

Letöltés

 

Forrás: Európa Rádió