Rendszerüzenet
2016. október 03.

Teremtésünnep Berettyószentmártonban

Felelős vagy azért, amit megszelídítettél” – Antoine de Saint-Exupéry Kis hercegének rövid részletével majd a gyülekezet lelkipásztorainak (Kovács-Győri Zsuzsa és Dr. Kovács Krisztián) köszöntésével kezdődött az idei Teremtésünnep Berettyóújfalu-Szentmártonban. 

alt

Az együttlét alkalmával igyekeztek a szervezők minél jobban tematizálni a szelídséget, amely az ez évi teremtés hetének vezérgondolata volt. Uherkovich Zoltán a Debreceni Református Kollégium Gimnázium tanárának előadásában körüljárta a környezetvédelem és ökológiai krízis legfontosabb témáit. „Hegyi beszéd” újrahasznosítva címmel írt ki a gyülekezet pályázatot a hitoktatásban részt vevők számára: készítsenek kidobásra ítélt hulladékból maketteket, amelyek a Hegyi beszédet ábrázolják. A gyermekek ismét kreativitásukról és lelkesedésükről adtak számot a beérkezett pályamunkák tanúsága szerint. A Teremtésünnep ezek után templomkertben folytatódott, ahol az étvágykel(te)tőben és szörp-szürcsöldében csillapíthatták étvágyukat és szomjukat a szép számmal megjelent érdeklődők, helyi házi készítésű szörpökkel és házi süteményekkel, miközben a gyermekek számára kézművesedésre, a lelki szelídülésre vágyódóknak pedig a Mi Atyánkot feldolgozó imasétán elcsendesedésre nyílt lehetőség.A hangulatot a helyi Bajnóca néptáncegyüttes bemutatója és a DRHE hallgatóinak dicsőítése tette ünnepivé. Az együttlét ismét szabadtéri istentisztelettel zárult.

alt

A szelídség nem a gyávák és a gyengék jelleméhez tartozik, hanem a tudatos emberéhez, aki képes áldozatot vállalni, aki képes kivárni, aki képes megtartóztatni magát, aki képes beállni Krisztus mögé, aki képes nem lázadni, aki képes megelégedni. A szelídség az sosem csak egy egy emberre jellemző magatartásforma, hanem mindig a másikkal való kapcsolatban lesz élővé. Megszelídíteni valóban azt jelenti, hogy kapcsolatot teremtünk a másikkal, megismerjük, megértjük, megszeretjük, figyelünk rá, és felelősséget érzünk iránta. Mert felelősök lettünk azért, amit megszelídítettünk, amivel, és akivel kapcsolatba és egy élettérbe kerültünk. … Mert a szelídítés folyamata hosszú munka, de óriási a gyümölcse. Az erőszakmentesség, az alázat, a szelídség a föld örököseivé teszi Jézus tanítványait. Jézus ökológiai programja ez. Hátralépni, és hagyni élni mindent és mindenkit magunk körül. A természetet, a másik embert, a kapcsolatokat. Sőt! Hagyni Istent működi és élni mindezekben: a természetben, a másik emberben, a kapcsolatokban.” – szólt az igehirdetés a Máté 5,5 alapján. 

alt

Úgy tűnik, hogy a negyedik alaklommal megrendezett Teremtésünnep immár hozzátartozik a Berettyószentmártoni Gyülekezet arculatához. Persze nagy motiválója ennek a nagy templomkert, a mindig megújuló érdeklődés és a gyülekezet lelkesedése. Folytatjuk 2017-ben!