Rendszerüzenet
2016. szeptember 20.

Mesterek és tanítványok - hanganyaggal

Mesterek és tanítványok címmel hálaadó istentiszteletet tartottak Karcagon a református iskola újraindításának 20. évfordulója alkalmából 2016. szeptember 18-án a Református Nagytemplomban. 

alt

alt

Az igét dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette a 8. zsoltár alapján. „A csodálkozásból eredhetnek az új gondolatok, hiszen 20 esztendő egy nagy távlatban nem is olyan nagy idő. A mi emberléptékű időnkben sok, de lehet ez egy új kezdet, új gondolat, olyasvalami, ami szétrepeszti a megkérgesült, ósdi eszmét, és ez a csodálkozó rádöbbenés válhat tiszteletbe fordító erővé. Ennek a jubileumi istentiszteletnek és ennek a tanévnek még a kezdetén, ha körbenézünk az intézményen, ami szinte már egy rendszer – mert nem csak általános iskola, hanem fölötte gimnázium is, szinte egy kollégium – az ősi idők visszaépítése, akkor elcsodálkozhatunk azon, hogy micsoda dolog ez. Hogy van ez, hogy csodálatos az ember és csodálatos az Isten? Ezért nagyszerű dolog csodálkozni, hiszen enélkül az élet egyhangú és értéktelen.”

alt

Az istentiszteleten Csikos Sándor, a Csokonai Színház színművésze, Karcag város szülötte szavalt, aki hálát adott Istennek azért, hogy az ősi iskola ünnepén jelen lehet az ősi templomban.

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, országgyűlési képviselő köszöntőjében felidézte a református általános iskola megalapításának körülményeit a jubileum alkalmából megjelent emlékkönyv nyomán.  „Ez az épület az egyik legrégebbi ma is iskolaként működő református intézmény. Már megalakulásakor is a boltíveivel, a kellemes hangulatával, a gyermekek zsivajával azt a folyamatosságot jelképezte, amely Karcagon, a Nagykunság fővárosában mindig annyira fontos volt. Összekötött generációkat.”

 alt 

„Az egyházmegye nagy családjában – bár nem a legrégebbi intézményről van szó – mégsem kistestvérként éli az életét. Élen jár a beiskolázásban, eredményekben, szép példa az egész egyházmegye számára” – mondta Beszterczey András, a Nagykunsági Református Egyházmegye esperese köszöntőjében. „Kívánom, hogy a jövőben is – az ige szavával – legyen ez az iskola >>só, világosság, hegyen épített város, Isten dicsőségére az emberek javára. <<”

 alt 

Az ünnepi istentiszteleten köszöntötte az intézményt Dobos László Karcag város polgármestere is, valamint az iskola igazgatóasszonya, Földváriné Simon Ilona Anna is elmondta a jubileumhoz kapcsolódó gondolatait, valamint külön felsorolta és elismerte az iskola pedagógusainak munkáját. Koncz Tibor, a Karcagi Református Egyházközség lelkipásztora elismerő oklevéllel jutalmazta az igazgató asszony 20 éves szolgálatát. Dr. Székely István és családja fuvolát adományozott az iskola számára. Tolmácsolták Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökének gondolatait is.

 alt 

Az iskola volt és jelenlegi diákjai is bemutatkoztak egy rövid műsor keretében. 

 alt 

Fotók: Barcza János

Az intézményben megközelítőleg 500 gyerek tanul, és az oktatás mellett az egyik legfontosabb cél, hogy a test, a lélek és a szellem harmóniában legyen. Szinte mindennapos a program az iskolában, és rengeteg közös rendezvényük van a gyülekezettel. Koncz Tiborral, a Karcagi Református Egyházközség lelkész-elnökével Papp Beatrix készített interjút az Európa Rádióban. 

Letöltés

Forrás: Európa Rádió