Rendszerüzenet
2016. augusztus 26.

Orgonaavató istentisztelet Szeghalmon

Orgonaavató istentisztelet volt augusztus 21-én a Szeghalmi Református Egyházközségben, melynek lelkipásztora, Péter-Szarka László válaszolt Szirák Sára kérdéseire az Európa Rádióban.

Letöltés

 "Az éneklés összekapcsolja a gyülekezet tagjait. Tudjuk, hogy az éneklés is olyan, mint az imádság, szárnya van és a lelket fölrepíti Istenhez. Két évtizede vagyunk itt Szeghalomban, mindig tartottunk énektanítást, és most is arra törekszem, hogy az istentiszteleteken változatos legyen az éneklés" - mondta Péter-Szarka László.

alt

alt

Homolya Dávid orgonaművész szólaltatta meg az ünnepi alkalmon a felújított hangszert.

"Nagyon felemelő érzés játszani ezen a hangszeren. Nagyon nehéz billentésű orgonáról van szó - egy késő romantikus mechanikus orgona nagyon sokszor rendkívüli erőpróbának teszi ki az orgonistát. Egy modern orgonához képest a technikai hátrányokat a hangzásélmény és a játékélmény pótolja" - árulta el Homolya Dávid.

alt

alt

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a felújított orgona fontos ipartörténeti emlék, mely gazdasági értéket képvisel.

alt 

Fotók: Barcza János

Forrás: Európa Rádió