Rendszerüzenet
2016. július 13.

Hálaadás a Kistemplomi Egyházközségben

Jóval az átlagos feletti létszámú istentiszteleti közösségében adott hálát a Kistemplomi gyülekezet a Debreceni Ispotály Integrált Szociális Intézmény szolgálatáért. 

Öt éve, 2011. július 1-én kezdte meg szolgálatot a szociális alapellátásokkal és családi napközik üzemeltetésével foglalkozó intézmény, s ennek kapcsán a visszatekintés és hálaadás érzésével gondoltunk az eddig megtett útra. A július 10-i ünnepi istentiszteleten Papp Tibor lelkipásztor, az intézmény ügyeiért fenntartói képviselettel megbízott lelkész hirdette az igét a Lukács 6, 27-36. alapján. Jézus szavát kiemelve  - „Ti azonban tegyetek jót…semmit sem várva érte” – hangsúlyozta, hogy minden jónak cselekvése az Isten országának építést, képviseletét és hirdetését jelenti. Ezt kell megvizsgálni az intézmény munkájában résztvevőknek, a gyülekezeti tagoknak, és kinek-kinek a saját életében, hogy vajon várunk-e azért valami viszonzást, ha jót cselekedtünk valakivel? Bármilyen minőségben is tegyük a jót, viszonzást nem várva kell tegyük, mert  ezzel azt a hálát fejezzük ki, amit azért érzünk, mert Jézusban a legfőbb jót, az üdvösségünket már megkaptuk.

Az intézmény vezetője Vágó Józsefné visszatekintésében az eddig eltelt öt esztendőről kapott összefoglaló képet a gyülekezet. Egykor 11 munkatárssal kezdték a munkát, akiknek száma 18 főre nőtt, s mellettük két közfoglalkoztatott munkatárs is  segíti a tevékenységeket. Az ellátottak száma a szociális étkeztetésben részesülők és a családi napközik számának háromról ötre való növekedése miatt – amit pályázati támogatással sikerült megvalósítani - közel háromszorosára nőtt. A belváros szívében élő gyülekezet ez irányú szolgálatára folyamatosan egyre nagyobb igény jelentkezik, a törvényi szabályozások miatt azonban nincs lehetőség növelni főleg a házi segítségnyújtásban részesülők számát.

Az istentisztelet során maguk az ellátottak is szót kaptak. Földvári Miklósné, dr. Tibori Jánosné, Papp Lajosné és Vida István mondták el sokakat megérintő módon, mit jelent nekik, hogy részesei lehetnek az idősek klubjának, az intézmény életének, a házi segítségnyújtásnak. Dobos Károly pedig ifjú szülőként fogalmazta meg gondolatait annak kapcsán,  hogy gyermekük a családi napközibe járhat, ahonnan sokszor nehéz hazavinni, mert „Ez egy jó hely, apa” – idézte kisfia szavait.

A lélekemelő és felemelő bizonyságtételek  után a munkatársak által elkészített szeretetvendégséggel zárult az ünnepi hálaadó nap.

Papp Tibor lelkipásztor