Rendszerüzenet
2016. július 05.

Hálaadó istentisztelet Nyírmeggyesen

2016. június 26-án vasárnap hálaadó istentiszteletet tartottunk a templomunk felújításáért.

Az elmúlt négy esztendőben Istennek hála megújult a templomunk külső belső része: a tetőszerkezet, a külső, belső fal, a torony, a toronyba vezető lépcső, a toronygömb, a csillag. Megújult a lábazat körüli kavicságy, a járda egy része. A nyílászárók cseréje is megtörtént. Elkészült az ülésfűtés, a világítás, a hangosítás. Az orgonamotor cseréje nemrég fejeződött be. Tehát van miért hálát adni!

alt

Gyülekezetünk a pályázati források mellé szépen adakozott. Dr. Gaál Sándor esperes úr szerint példaértékű az az összefogás, amelyet önkéntes kétkezi munkával a gyülekezet tagjai végeztek a felújítás alatt. Tették mindezt az elődök munkájának folytatásaként, s hogy az utódoknak is méltó hely legyen az Isten háza.

alt

A hálaadó istentiszteleten dr. Fekete Károly püspök úr szolgált. Az igeszolgálatában kiemelte, hogy van Kiért, van miért hálát adni! Ráirányította figyelmünket a mennyei gazdára, aki mindnyájunkkal bőkezű. Hangsúlyozta, hogy az anyagi befektetés mellett milyen fontos a lelki befektetés is. Az igehirdetése alatt megtanulhattuk az isteni matematikát: bőkezűen adni, hozzáadni, megsokszorozni. Elvonni, elvenni a világi dolgoktól. Bőkezűen osztani mindenkinek. Felhívta figyelmünket a hívő életre, mely életformává kell váljon, missziója van. A hívő ember hálája kimeríthetetlen Isten iránt. Soha ne hagyjuk abba a bizonyságtételt!

 alt 

A következő igehirdetéssel Dr. Gaál Sándor esperes úr az Istennek szentelt épületről, s a lelki házzá válásról szólt.

Mi volt előbb? A templom, vagy a gyülekezet? – tette fel a kérdést. Minden bizonnyal a gyülekezet, hiszen ez hívta életre a templom felépítését évszázadokkal ezelőtt. Az Istennek szentelt épület azért maradt fenn évszázadokon át, mert szükség van rá, nélkülözhetetlen!

 alt 

A templom felújítással a fizikai építkezés mellet lelki építkezés is folyt.  Péter 1.levele 2,5-8.: „Ti magatok is mint élő kövek épüljetek fel lelki házzá, szent papsággá, hogy lelki áldozatokat ajánljatok fel, amelyek kedvesek Istennek Jézus Krisztus által."

A lelki ház titka: igazodás, alkalmazkodás az alapkőhöz, Jézus Krisztushoz.

Az építkezésnek nincs vége, folytatnunk kell. Önmagunkat kell beépítenünk az anyaszentegyházba.

Küldetésünk: a Jézus Krisztushoz igazodó emberek vonzásában a nélküle élők meglássák a Krisztust.

Isten örök tervrajza, a Biblia  szerint fáradhatatlanul tovább kell építeni gyülekezetünket. Ezekkel a gondolatokkal fejezte be szolgálatát esperes úr, majd a megjelent lelkészek igei köszöntése következett.

Az ünneplő gyülekezet nem kis meghatottsággal fogadta a 66 évvel ezelőtt itt szolgáló Vitális Sándor nagytiszteletű úr köszöntését, a gyülekezet több tagjának bizonyságtételét, - az ünnepi alkalmak állandó szereplőjét, - gyülekezetünk énekkarát, Dr. Méhes Balázs orgonaművészt és Pótor Márk kürtjátékát.

 alt 

A hálaadó istentisztelet a helyi általános iskola aulájában „Orando et laborando„ címmel fotókiállítással és szeretetvendégséggel zárult.

Zsoltárok (40:6) Uram, Istenem! Sok csodás tervet vittél véghez értünk, nincs hozzád fogható. Szeretném hirdetni és elmondani, de több annál, amit fel tudnék sorolni.

                                                                Katona Györgyné

                                                                        presbiter

Fotók: Barcza János