Rendszerüzenet
2016. június 17.

Új parókia és gyülekezeti ház épül Köröstarcsán

Örömmel adjuk hírül mindenkinek, hogy a Köröstarcsai Református Egyházközség új parókiát és gyülekezeti házat építtet. A régi parókia éppen 150 évig szolgált. 1866/67-ben épült. S a tervek szerint ez a most elkezdett építkezés is az esztendő végére, de legkésőbb 2017. március 31-re elkészül.

Éveken át hordozza már ezt a szándékot szívében a helyi Presbitérium, mert az épület állapota évről-évre egyre tarthatatlanabb lett. Mindenütt vizes és salétromos falak, erősen hullámzó padozat, eldeformálódott és elvetemedett nyílászárók, régen cserére szoruló elektromos és gázvezetékek, korszerűtlen elrendezésű kihasználhatatlan belső térbeosztás jellemezte. Mindezen hibák kiküszöbölése olyan mértékű felújítással és belső átépítéssel jártak volna, hogy inkább az épület lebontása mellett döntött a Presbitérium. Ehhez azonban csak nagy nehézségek árán kaphatott engedélyt az egyház, mert az épület helyi védelem alatt áll. Ezért az engedély úgy szól, hogy az épület a régi külső tégla alapra és a megmaradó pince fölé épülhet, megtartva az épülettömb formáját, utcafrontról látható jegyeit (magasság, tagolás, párkányzat, egyedi nyílászárók). Ugyanakkor az a valamivel több mint 300m2, ami eddig egy lelkészi hivatalként funkcionáló szoba kivételével egyetlen lakásnak adott otthon, most a megváltoztatott belső elrendezés folytán helyt ad egy külön bejáratú parókiának, és ugyancsak külön bejáratú gyülekezeti háznak, benne a hivatali helységeknek  és a gyülekezet számára szükséges közösségi térnek.

alt

A hatvanmillió forintot is meghaladó költségnek jelenleg csak a harmada áll a gyülekezet rendelkezésére. Másik harmadát tizenötmillió forint erejéig a Tiszántúli Református Egyházkerület és négymillió forinttal a Békési Református Egyházmegye támogatása biztosítja. Előre láthatóan tízmillió forintos kölcsön felvétele mellett is további tízmillió forint körüli összegnek kellene összegyűlnie ahhoz, hogy az építkezés valamennyi költségét ki tudja fizetni az egyházközség. Az alig több mint  2700 fő lélekszámú település lakosai számára ez, még ha döntően reformátusok is, erő feletti. A tervek megvalósítása mégsem várhatott tovább, mert az évenkénti megtakarításaink összege nem bír lépést tartani a költségek növekedésének ütemével. S a megígért egyházi támogatásokkal kapcsolatban sincs semmi biztosíték arra, hogy akár csak ugyanilyen mértékű segítséget kaphatnánk egy későbbi időpontban.

Miután az építkezés 2016. június 1-én elkezdődött, ezúton szeretnénk a Köröstarcsai Református Egyházközség részéről hírt adni az itt folyó építkezésről minden érdeklődőnek. Valamint segítséget kérni mindazoktól, akik e fogyatkozó lélekszámú település és egyház kebeléből származnak és szerte az országban laknak valahol. Esetleg azoktól is, akik átérzik e szavakból e gyülekezet nehézségeit és ismeretlenül is készek segíteni. Adományaikat befizethetik személyesen a templomban kialakított ideiglenes Lelkészi Hivatalban vagy  a Köröstarcsai Református Egyházközségnek a helyi Takarékszövetkezetnél vezetett bankszámlájára az 53200039-10000197-es számlaszámra utalva „parókia építésre” és esetleg az  „adományozó elérhetőségével” a közleményben. Kérjük azt is, hogy imádkozzanak Isten áldásáért az építkező köröstarcsai gyülekezet számára. Minden segítséget köszönünk.

 

                                                                                             Bátori Lászlóné

                                                                                                 református elkész