Rendszerüzenet
2016. május 30.

BIHart – X. Református Művészeti Fesztivál Biharkeresztesen

Május 16-22. között Biharkeresztesen a művészeteké volt a főszerep a X. Református Művészeti Fesztiválon, a BIHarton. Ebben az egy hétben a gyermekektől az idősebbekig, a komolyabb műfajoktól a könnyedebbekig mindenki megtalálhatta a számára megfelelőt.

alt

„A koncepció kettős. Egyrészt minden évben szeretnénk a Magyar Református Egység Napja köré szervezni a programjainkat. A másik célunk, hogy tartalmas és változatos szórakozási lehetőséget tudjunk nyújtani a környéken élőknek” – árulta el Nagy Zsoltné, a programsorozat egyik szervezője.

A rendezvény nyitónapján dr. Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora hirdette az igét, valamint díjazták a rajz-, ipar- és képzőművészeti pályázatra beérkezett munkákat. Kedden a bábok varázsolták el a közönséget, a Vojtina Bábszínház előadásában tekinthették meg a Batu-tá kalandjait.

 alt 

Szerdán este Szabó Balázs Bandájáé volt a színpad.

Csütörtökön vért adhattak a bátor és segíteni akaró jelentkezők, délután pedig az általános iskola gálaelőadását, majd a Debreceni Népi Együttes előadásában Wass Albert 13 almafa táncjátékát nézhettek meg az érdeklődők.

Május 20-án, az általános iskola diákjai is bekapcsolódtak a Szeretethíd elnevezésű országos önkéntes akcióba, melynek keretében a településen élő idősebb embereknek segítettek és hoztak vidám perceket. Délután főzőversenyen mérték össze tudásukat a legügyesebb szakácsok.

 alt 

Szombat a 15. Regionális Néptánctalálkozó napja volt – 27 tánccsoporttal és több mint 500 táncossal. Vasárnap záróistentisztelettel ért véget az egy hetes programsorozat. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét. A záró- és a nyitóalkalmon is a művészeti iskola tanulói látták el a kántori szolgálatot.

 alt 

A rendezvény után Nagy Zsolt, a Bihari Református Egyházmegye esperese, a Biharkeresztesi Református Egyházközség lelkipásztora a következőképpen értékelte a programokat: „Nagyon jól sikerült az idei BIHart is, sokszínű programot tudtunk összeállítani. Bár nem vagyunk egy nagy település, de ez az egy hét az embereket is összehozza, többen elmondták, hogy milyen jó volt újra találkozni és közösségben lenni. Itt nem feltétlenül a gyülekezeti közösségre gondoltak, hanem arra, hogy milyen jó érezni azt, hogy jó együtt lenni, jó valahova, valakihez, valamilyen közösséghez tartozni.”

 alt 

Fotók: Szirák Sára és Barcza János

A Szabó Balázs Bandája koncertről a további képek ITT tekinthetők meg.