Rendszerüzenet
2016. május 30.

Reformáció konferencia Demecserben

A demecseri egyházközség szervezésében, az egyházmegye, a Reformációi Emlékbizottság, a Titus Hitéleti Alapítvány és az Önkormányzat támogatásával május 2-án konferencia volt a demecseri Erkel Ferenc Művelődési Házban. Bodnár Péter helyi lelkipásztor és Váradi László polgármester köszöntése után Drabik Rózsa kisvárdai kórházlelkész a 23. Zsoltár alapján hirdette Isten Igéjét.

alt

A konferencián részt vett dr. Fekete Károly tiszántúli püspök is, aki „A reformáció hatása az igehirdetés megújítására” címmel tartott vetítettképes előadást. Előadásban többek között arról hallottuk, hogy „a református prédikáció bibliai textushoz kötött beszéd, mely nem lehet csupán mottója az igehirdetésnek”. Az előadó hangsúlyozta, hogy a „református prédikáció időt fordít arra, hogy az Ige eredeti „ott és akkor” üzenetét megértse, és képes arra, hogy azt megfogalmazza az „itt és most”, tehát a jelenlegi helyzetünkre, életünkre nézve. De ez „sohasem kioktatást jelent, és mindig továbbgondolkodásra kell, hogy ösztönözzön.”

alt

Az előadást kávészünet követett, amelynek során a jelenlévő közel félszáz lelkésznek lehetősége volt arra, hogy személyes beszélgetést folytasson az egyházkerület első emberével és természetesen egymással is.

A szünet után Bezzeghné Ignéczi Anikó fényeslitkei, Berencsi Balázs szabolcsveresmarti és Bogáti Attila kisvárdai lelkészek vezetésével kiscsoportban beszélhették meg hallottakat, illetve oszthatták meg az igehirdetéssel és a szolgálatukkal kapcsolatos kérdéseiket, tapasztalataikat és gondjaikat.

 alt 

A csoportos beszélgetés után a csoportvezetők beszámoltak az ott elhangzottakról. Ezután Dr. Fekete Károly püspök az egyházkerület, Csegei István esperes pedig az egyházmegye aktuális kérdéseiről adott tájékoztatást.

A testvéri-szolgatársi együttlét az Oktatási Centrum ebédlőjében elfogyasztott finom ebéddel zárult. A résztvevők közül többen kifejezték óhajukat az ehhez hasonló, lelket és közösséget építő alkalom jövőben való megtartása iránt.

Bodnár Péterné Bíró Mária 
református lelkész 
Demecser