Rendszerüzenet
2016. május 30.

Szeretethíd – Debrecen, Hősök Temetője

Immár több éves hagyományra tekint vissza, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálat „Szeretethíd – Kárpát-medencei Önkéntes Napok” című rendezvényéhez hadisírgondozással csatlakoznak a Debreceni Református Kollégium és a Dóczy Református Gimnázium tanulói Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész vezetésével.

Május 20-án pénteken, több mint 100 tanuló érkezett a debreceni Hősök Temetőjébe néhány tanáruk kíséretében. A diákok munkájának eredményeként a debreceni Hősök Temetője látványosan megújult. Az önkéntes munka során a „refisek” megtisztították a temetőt, összeszedték a felesleges növényzetet, rendbe tették a sírokat és a párnaköveket. Kitakarították a Hősök Pantheonját, megtisztították az 1849-es debreceni csata elesettjei felett magasodó „haldokló oroszlán” körülötti területet is.

alt

Mivel a következő napok számos ünnepet hoztak – május 21-én a Magyar Honvédség Napját, május 22-én a Református Egység Napját, majd május utolsó vasárnapján a Hősök vasárnapját, s mivel már ez is hagyomány már évek óta – az önkéntes munkát követően megkoszorúzták az I. világháborúban hősi halált halt, s itt eltemetett Dr. U. Szabó Gyula református főgimnáziumi tanár, a 39. gyalogezred zászlósának sírját a hagyományos Kollégiumi tógás diákok díszőrsége mellett.

 alt 

Sajtos Szilárd százados beszédében elmondta, hogy nem csak régmúlt idők katonáira emlékezünk most, hanem a dandár két, Afganisztánban elhunyt katonájára is, akiknek emléktáblája a Hősök Panteonjában került elhelyezésre, s az ő haláluknak is éppen a napokban volt az évfordulója. „Így kapcsolódnak össze régmúlt idők hősei a jelenkor katonáival, s a jövendő ifjúsággal, így épül szeretet-híd azok között akik a legtöbbet, az életüket áldozták, s az emléküket ápolók között.”