Rendszerüzenet
2016. május 14.

Pünkösdi üzenet

A távolságot áthidaló Szentlélek - Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökének pünkösdi üzenete. 

Túl sok a távolság-növelő tényező, ami rontja az Istenhez közeledésünk esélyeit. Nem elég az, hogy eleve lépéshátránnyal indulunk rosszra hajló, Istenkerülő énünkkel, hanem újra meg újra kapjuk és verjük az ékeket, amelyek feszítik az életünket, és feledtetik Istenhez vágyódásunkat. Megrázkódtatások, egyéni terhek, ideológiai hányattatások, a múltból beidegződött félelmek: listák, amikre felírtak és listák, amikről töröltek, elvett javak és becstelen pénzszerzések, föladott nézetek és felvett szólamok. Annyi akadály van körülöttünk és bennünk, mint például a fásultság, közömbösség, érzéketlenség, fakóság, szótlanság, imátlanság, hétköznapiság, fantáziátlanság, kiégettség, bánat, keserűség, szégyenlősség... Felsorolhatatlanul sok a távolság-növelő tényező, amik nem engednek följebb emelkedni, kilépni, újat kezdeni, ami megakadályoz abban, hogy igazán énekeljük és tegyük is: „Szívemet hozzád emelem, és benned bízom Uram!”

De éppen a Szentlélekről szóló evangéliumi tanítás mutatja meg, hogy nekünk a Szentlelken keresztül távolságot áthidaló Istenünk van. Egészen közel tud jönni a Szentlélek hozzánk és bennünk akar élni, szólni, erőt adni.  

Tetszett Istennek, hogy megtörje a távolságot növelő tényezők uralmát, mert Ő a távolságot áthidaló Isten! Felszámolta a „három lépés távolságot”, elvette az idegenség és messziség nyomasztó keserűségét, mert teremtő Atyaként, megváltó Fiúként és megszentelő-vigasztaló Lélekként közeledik hozzánk.

Manapság újra szükségünk van arra, hogy megtörje a távolság-növelő tényezők uralmát, mert látja szomorú jelenünket. Megelégelte a meg-megszakadó „távolsági beszélgetést” az emberrel. Fogytán van a türelme a sürgős beavatkozást kérő sóhaj-táviratok címzett-nélkülisége miatt.  Szükség van, bizalommal szóló Isten-hívás nincs. Belefáradt az Édenből kiinduló, távlatnélküli, eszeveszett rohanásunk elnézésébe. Elege van a szeretetlenség miatt kialakult, egy fedél alatti távházasságokból. Felháborítja a távcsöves puskák rémuralma, a mozgóképek agresszivitást sugalló dömpingje éppúgy, mint a kívülről irányított emberek hatalmi tébolya. Ezek miatt, az Istentől távolmaradást munkáló mai tényezők miatt fontos meghallanunk: Isten ma is közeledni kívánó Úr, aki nemcsak működteti ezt a világot, hanem vele együtt él, nyög és szenved, örül és lélegzik. Ebben az itt lévő, emberközeli és velünk lévő Istenben élünk, mozgunk és vagyunk!

A Szentlélek számára nincs reménytelen eset. Ő ma is tanácsol és felébreszti a lelkiismeretet, célirányossá teszi az utunkat, szeretetre hangol, vigasztalással és életerővel ajándékoz meg.

Jöjj Teremtő Szent Lélek pásztorold a pásztort,
vezesd a vezetőt, adj az adni készülőnek,
szólj a megszólalóhoz, áraszd ki Lelkedet! –
és élet támad és megújítod a Föld színét.

 

Dr. Fekete Károly
református püspök

Forrás: Napló, 2016. május 14.