Rendszerüzenet
2016. május 09.

A Nagytemplom Debrecen szimbóluma

A debreceni Nagytemplom műemlék helyreállítás és épületrehabilitáció kategóriájában nyerte el 2015. építőipari nívódíját.

A díjátadón felidézték a nagy munka fázisait. A felújítás 2013-ban kezdődött el. A Nagytemplom teljes külső festést kapott, felújították az épület díszeit, az elektromos hálózatot, kicserélték a padokat, új meghajtó szerkezet került a toronyórába. Csak egy példa a munka méreteire: a templom padlójához 7500 követ használtak fel.

alt

Pallay Tibor, az Építőipari Mesterdíj Alapítvány elnöke elmondta: példaértékű, amilyen magas szinten tudja ellátni a Nagytemplom a hitéleti mellett a látogatói funkcióját.

alt

Komolay Szabolcs alpolgármester azt emelte ki, hogy a díj ékes bizonyítéka annak, milyen jelentős építőipari potenciállal rendelkezik Debrecen városa. Olyan minőségi munkára képesek az itteni szakemberek, ami a hazai mellett a nemzetközi szakma elismerését is képes kivívni.

 alt 

Fekete Károly püspök pedig hangsúlyozta: a református Nagytemplom a modern gyülekezeti élet megteremtéséhez ad méltó mintát. A püspök köszönetet mondott mindenkinek, aki szerepet játszott a felújításban.

 alt 

 

Forrás: dehir.hu

Fotók: Barcza János