Rendszerüzenet
2016. április 29.

Énekeljünk az Úrnak! - Kórustalálkozó Tornyospálcán

A Szabolcs-Beregi Református Egyházmegye szervezésében 2016. április 23-án 11 kórus találkozott Tornyospálcán, hogy egyéni és közös szolgálatukkal dicsőítsék teremtő és megtartó Istenünket. Utoljára 2009-ben a Gégényi Református Egyházközség adott otthont hasonló alkalomnak.

A találkozó áhítattal vette kezdetét, melyen Csegei István esperes úr hirdette közöttünk Isten igéjét a Kol. 3 16. alapján.

„A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek.”

alt

Esperes úr prédikációjában kiemelte: ünnepi alkalom ez, melyen hálát kell adnunk Istennek, hogy idesegített minket. A zene Isten ajándéka, nem emberi dolog. Elűzi az ördögöt, megvidámítja az embert, hallatára az ember elfeledkezik a haragról, gőgről, és minden szenvedélyről. Kitűnő nevelő, mely az embereket szelídebbé, békésebbé teszi. Érezhetjük, hogy erre a békességre és szelídségre most igazán nagy szükségünk van. Az isteni kegyelem tesz minket méltóvá arra, hogy énekünkkel, imádságainkkal, közösségünkkel dicsérjük az Urat. Ebben a világban rá kell mutatnunk arra, hogy Krisztus az út, benne találjuk meg az igazságot, az életet. Nem csak az éneklésre jó ez az alkalom - mondta esperes úr - hanem, hogy megismerjük egymást. „Minden szívből kell, hogy fakadjon, ami ma itt elhangzik.” Figyeljünk Isten gazdag ajándékára, mely a zenének, az éneknek, a muzsikának a csodálatos megszólalásában jut el az ember szívéig, lelkéig.

 alt 

Jézus Krisztus népe számára van megszólalási lehetőség. Az isteni kegyelem készítette el ezt a lehetőséget, hogy ebben a nagy közösségben a kórusok meg tudjanak szólalni énekben, imádságban, egyéni – és közös éneklésben.

Énekeljünk az Úrnak, zengjük az Úr himnuszát! Zengjünk szívvel, szájjal, lélekkel, mert ez kedves az Úr előtt! Ez az, ami a hívő lélek számára értelmet és élő bizonyosságot ad, hogy azt az Istent dicsőítjük és magasztaljuk, aki által vagyunk azokban a gyülekezetekben melyekből itt egybegyülekeztünk. Feladatunk, Istentől kapott szolgálatunk van. A keresztyén ember egész élete egy nagy istentisztelet kell, hogy legyen.

Az Ige három éneket: zsoltárokat, dicséreteket és lelki énekeket említ. Mindháromban ott van Isten dicsőítése, magasztalása. Boldog lehet az az emberi szív, mely ezeket tudja énekelni, mert így tudja kifejezni Isten iránti háláját és örömét.

 alt 

Az igei szolgálatot követően Pócsi Gyula egyházmegyei ének-zeneügyi előadó köszöntötte a népes gyülekezetet. Egyházmegyénk 11 gyülekezete, összesen 226 fővel képviseltette magát ezen az áldott, szép alkalmon. A szolgálatok sorrendjében a következő gyülekezetekből érkező kórusok énekeltek: Tarpa, Kisvárda, Dombrád, Pátroha, Tuzsér, Vásárosnamény, Tiszaszalka-Vámosatya, Nagyvarsány, Zsurk, Jánd, Tornyospálca.

„Ami a szívünkben és lelkünkben van, azt szólja a szánk”- hangzott a biztatás nagytiszteletű Pócsi Gyulától.

Szántó József lelkipásztor, a házigazda Tornyospálcai gyülekezet nevében köszöntötte a kórusokat. Első kézből értesülvén arról mennyi munka is van egy–egy mű megtanulása mögött, hálásan köszönte, hogy a megjelent 11 kórus felkészült, és részt vesz ezen a találkozón.

„Kicsi fehér templomotokban, most minden erők tömörülnek…” Ezzel a Reményik idézettel adta át a szót nagytiszteletű úr a kórusoknak.

Az énekkarok 2 turnusban énekeltek. Az egyéni szolgálatok után közös éneklésre került sor. Lélekemelő érzés volt, amikor a mi kicsiny templomunkban közel 230 ember ajkáról zengett az ének: Testvér, jöjj dicsérjük! Az unisono, majd négy-és nyolc szólamban éneklő kórust nagytiszteletű Bogya - Kis Áron vezényelte. Záró szavaiban esperes úr megköszönte a kórusok szolgálatát. A találkozó szeretetvendégséggel ért véget.

Mindannyian megtapasztalhattuk, Isten mennyi örömöt ad a közös éneklésen keresztül. Lelki örömben megújulva imádtuk szent Felségedet! Soli Deo Gloria!

Boros Erika
kántor, karvezető

Videórészlet az eseményről: