Rendszerüzenet
2016. április 26.

Az egyház tavasza

Hirdesd az Igét a fiatal családoknak! címmel 2016. április 3-án Újlétán rendezték meg a Debreceni napok rendezvénysorozat záró alkalmát.

alt

Ámulva lépegettem az újlétai templomkertben, viruló szőnyegszerű takaró az apró virágú évelő kékség, az udvar végében melegház, a templom körül zöld. Rendezett tisztaság, szemet hívogató színek. Tavasz van. Vajon, lesz-e tavasza ennek a gyülekezetnek, lesz-e tavasza egyházunknak. Vajon, azok a fiatal színek és hangok, akik után vágyunk, megjelennek-e templomaink rendezett padsoraiban?

A gyülekezet lelkipásztora, Pótor Áron köszöntötte a megjelent gyülekezeti tagokat, lelkipásztorokat délután három órakor a templomban. A köszöntő után Gyermeknevelés a 21. században címmel három referátumot hallhattunk.

 alt 

Kathyné Mogyróssy Anita pszichológus a magcsaládok helyzetéről, a gyülekezet mint nagycsalád lehetőségeiről, és a kommunikációs technika robbanásszerű fejlődése okozta generáció váltások hatásáról, a nevelés és a kapcsolattartás kérdéseiről tartott előadása a hallgatóságot önvizsgálatra serkentetve.

Szabó Ilona hitoktató a gyülekezeti gyakorlatból hozott példát a közös tevékenység, a nemzedékek közötti együttműködés gyümölcseiről, például a bábkészítés és a bábozás terén.

Bácsné Asbóth Vanda a Bánki Református Általános Iskola napi gyakorlatából, és korábbi pedagógusi pályafutása tapasztalataiból merítve beszélt a református nevelés értékteremtő hatásairól.

 alt 

A délután istentisztelettel folyatódott, dr. Fekete Károly püspök hirdette az Igét János evangéliumának utolsó fejezete alapján. A Péter és Jézus közötti beszélgetés feloldozó hatással van ma is ránk, mi is tagadás és vállalás között feszülünk napi felelősségeink sodrában.

 alt 

Az istentiszteleten 9 debreceni lelkipásztor szolgált igeolvasással, imádsággal, az úrvacsorai közösség felemelő élménye zárta a templomi rendezvényt.

 alt 

Az istentisztelet észrevétlenül ment át a szeretetvendégség asztalközösségébe, a több mint kétszáz résztvevő az újlétai önkormányzati étteremben jóízűen fogyasztotta el a cseppre töltött káposztát a kínáló tálakból.

Szeretettel készültek a fogadásunkra, így jó kedvvel, fesztelenül voltunk együtt Újlétán, mi a debreceni egyházmegye gyülekezetei. Talán ez a családias légkör, ez a településeket, gyülekezetek összefogó, nemzedékeket átívelő közösség, a református egyház, vonzó lesz a fiatalok számára, megérzik bennünk a Krisztustól eredő szeretet jó ízét.

Tóth-Mihala Veronika

Fotók: Barcza János

Az eseményről készült összefoglaló videó itt tekinthető meg: