Rendszerüzenet
2016. április 18.

Tiszántúli küldöttség az amerikai Grand Rapids-ben Fekete Károly püspök vezetésével

2016. április 9-19. között a Reformed Church in America (RCA) Grand Rapids székhellyel működő Nagy Tavak Egyházkerületében (Great Lakes Region) tart beszámoló körutat a Debreceni Egyetemi Gyülekezet küldöttsége.

A Debreceni Egyetemi Református Gyülekezet évek óta komoly anyagi és szakmai segítséget kap a Reformed Church in America (RCA) Grand Rapids-ben és környékén élő gyülekezeteitől. A „Luminex Global” együttműködésben olyan gyülekezetek segítik a debreceni egyetemi misszió három helyszínen folyó szolgálatát, amelyek Amerikában vagy több új gyülekezet létrejöttét segítették már eddig is, vagy maguk egy nemrégiben elindult és már megerősödött közösségként élik mindennapjaikat.

A debreceniek és a RCA között Doug McClintic, a RCA gyülekezetalapítási és gyülekezetépítési tanácsadója az összekötő kapocs.

 Fekete Károly és Püski Dániel köszöntik a Fifth Reformed Church (Grand Rapids) tagjait és Jon Sherrill lelkipásztort

A tiszántúli küldöttség, dr. Fekete Károly püspök, Püski Dániel és Kovács Gergő egyetemi lelkészek és Szécsi Dóra exmisszus, 2016. április 9-én érkezett Grand Rapids-be. A hivatalos látogatás legfontosabb programja, hogy a partnerkapcsolatban résztvevő gyülekezetekkel megismertessék az együttműködés eddigi eredményeit és beszámoljanak a három debreceni egyetemi helyszínen (Egyetem tér, Böszörményi út, Kassai út) működő gyülekezet életéről. A látogatás idejére eső két vasárnapon minden támogató gyülekezet istentiszteletén köszöntés hangzott el és levetítették a debreceni egyetemi gyülekezet három helyszínéről készített kisfilmet.

Az együttműködésben résztvevő gyülekezetek: Harbor Churches, Fifth Reformed Church Grand Rapids, Community Reformed Church Zeeland, Centerpoint Church Kalamazoo, és a Nagy Tavak Egyházkerület (Great Lakes Region) RCA, Michigan.

Az első vasárnapon, április 10-én Kovács Gergő és Szécsi Dóra Kalamazoo-ban, dr. Fekete Károly és Püski Dániel a Fifth Reformed Church istentiszteletén vett részt és köszönte meg a támogatást.

Hétfőn Doug McClinit adott általános tájékoztatást a RCA múltjáról, gyülekezetplántálási programjáról és egyháza helyzetéről. Délután a debreceni küldöttség is részese lehetett a Grand Rapids belvárosában alapítandó új református gyülekezet szervező bizottsága tárgyalásának, ahol három gyülekezet küldöttei tanácskoztak az anyagi háttér megteremtéséről és a jövendő alapító lelkipásztor gondos kiválasztásának szempontrendszeréről és pontos eljárásrendjéről.

    

Debreceniek Tom De Vries főtitkárral az RCA székházában

Április 12-én, kedden Fekete Károly püspök és Tom De Vries főtitkár folytatott megbeszélést az RCA Grand Rapids-i székházában, ahol Tom De Vries, mint az RCA zsinatának vezetője ismertette a gyülekezetgyarapodás, a revitalizáció és a gyülekezetplántálás eredményeit. Részletesen bemutatta a 2013-ban megkezdett „Transformed and Transforming” – „Átformálva és Átformálóan” címmel meghirdetett zsinati programot, amely 15 éves futamidővel 2028-ban ér véget, és a RCA 400 éves jubileumára készít fel. Hármas stratégiai célkitűzéssel végzik a programot: 1) elősegítik a Krisztus-arcúvá formálódást; 2) Vezetőképzést folytatnak az egyetemes papság elve szerint a gyülekezetek kiscsoportjai számára; 3) elősegítik a Krisztus egyháza iránti elkötelezettséget.

Fekete Károly találkozott az egyházkerület vezetőjével Richard D. Veenstra lelkipásztorral és Art Wiers tanácsadóval, akik bemutatták egyházkerületük speciális szolgálatát a gyülekezetalapítási mozgalom tapasztalatait. Az egyházkerületben jelenleg 1100 gyülekezete van, amelyből 300 gyülekezet az utóbbi tíz év gyülekezetalapítási mozgalmának eredménye.

  

 Egyházkerületi vezetőkkel - Art Wiers, Richard D. Veenstra és Fekete Károly

A tiszántúli küldöttség tagjai hét közben napi több találkozón tekintették át az együttműködésben résztvevő gyülekezetek missziói bizottságainak tagjaival, a szolgálati ágak felelőseivel és a vezető lelkipásztorokkal a közös tapasztalatokat és gyülekezetlátogatásokon vettek részt.  

Pénteken a Michigan tóhoz menet Holland városában bejárták az RCA által fenntartott Western Seminary épületeit. Különösen megragadó volt a jól felszerelt könyvtár és a vonzó liturgikus térrel rendelkező egyetemi kápolna.  

A szombati nap Chicago nevezetességeinek megtekintésével telt, majd délután megérkezett a repülőgépe a Debreceni Református Hittudományi Egyetem nyolc hallgatójának is, akiket Berta Zoltán beosztott lelkész vezetett. A csoport tagjai tanulmányaik mellett aktívan szolgálnak a Debreceni Egyetemi Gyülekezetben is. Az ő tanulmányútjuk azzal indult, hogy az egész magyar küldöttség szombaton este megnézte a Chicago elővárosában lévő Willow Creek Community Church épületegyüttesét és meghallgatta a „Reménység Ünnepe” sorozat szombat esti alkalmát. Az est két vendége Don Phillips dél-afrikai lelkipásztor és Christine Caine ausztráliai lelkésznő volt. 

A küldöttség tagjai április 17-én, vasárnap két csoportban mentek el a Debreceni Egyetemi Gyülekezet partnerközösségeinek istentiszteleteire. A délelőtti istentiszteletek közül négy gyülekezeti helyszínen hat istentiszteletet sikerült meglátogatni és megköszönni az eddigi támogatást (Fair Haven Church, Jamestown Harbor Church, South Harbor Church, Centralpoint Church Kalamazoo). Vasárnap este a Grand Valley State University (GVSU) Campus egyetemi gyülekezetében vett részt az alkalmon a teljes magyar küldöttség. Az egyetemnek huszonötezer diákja van. A lelkes, és mintegy háromszáz hallgató nagy örömmel fogadta a Debrecenből érkező református keresztyén testvéreket.