Rendszerüzenet
2016. április 11.

Világimanap 2016 – Kuba

Minden esztendőben március első pénteki napján a keresztyén/keresztény világ ökumenikus imanapot tart már a 19. század hetvenes éveitől kezdve. A különböző felekezetek tagjai egy nagy imaláncban fogják körbe az egész világot. Az idén ez a nap március 4-re esett.

alt

Debrecenben 1993 márciusa óta évenkénti váltásban más-más felekezet templomában vagyunk együtt, most a Kistemplom-Ispotályi Református egyházközség vállalta az imanap megrendezését. Az igehirdetés szolgálatát dr. Fekete Károlyné Kavisánszki Györgyi, püspökünk felesége végezte a Mk 10,13-16 alapján: „ Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket, és ne tiltsátok el őket, mert ilyeneké az Istennek országa” /Mk 10,14/. Az egybegyűlteket – öt felekezet, azaz kilenc gyülekezet tagjait - Szakács György kistemplomi lelkipásztor köszöntötte. A virággal díszített Úr asztalán a Biblia mellett az egzotikus ország jelképei sorakoztak: déli gyümölccsel rakott tál, gyertya, cukornád, gyömbérliliom, pengetős hangszer – amely a maracast, a kubaiak hagyományos hangszerét utánozta.

 alt 

Az idén kubai asszonyok készítették ökumenikus összefogással az imanapi liturgiát /római katolikus, protestáns és santería vallás – a katolikus tanoknak és az afrikai törzsek hiedelemvilágának ötvözete/. Az elhangzott vetítettképes ismertetésből – amelyet az  egyházkerületi nőszövetség elnöke, dr. Gaál Botondné dr. Czeglédy Mária tartott – jobban megismerhettük ennek a karib-tengeri szigetországnak, Kubának a történelmét, problémáit. Évszázadokig spanyol gyarmat, az őshonos indián lakosságot a hódítók kiirtották. A cukornád ültetvényekre afrikai rabszolgákat hurcoltak be. A 19. században amerikai befolyás alá került, 1958-ban a kommunista forradalom győzelmével /Fidel Castro/ a keresztyének üldözése kezdődött meg. Csak 1992-től enyhült a helyzet ezen a téren, most már szabadon gyakorolhatják vallásos életüket. /Az ország lakosságának kb. fele keresztény/. Így vált lehetővé 1998-ban II. János Pál pápa és 2015-ben Ferenc pápa kubai látogatása. Történelmi jelentőségű, hogy az 1054-ben bekövetkezett nagy egyházszakadás óta ebben az évben került sor először a nyugati és keleti egyházfők, Ferenc pápa és Kirill ortodox pátriárka találkozójára, és ezt éppen Kubában szervezték meg, semleges területen, a Havanna-i repülőtéren.

alt

A kubai társadalom gyermek- és családközpontú, ezért választották Márk evangéliumából a fenti igét az imanap textusául.

A magyarországi imanap perselyadományaiból Kárpátalját és a hátrányos helyzetű gyermekek táboroztatását segítjük. Lelkünk táplálása után a kistemplomi nőszövetség asszonyai magyaros vendéglátásban részesítettek bennünket a gyülekezeti teremben.

A jövő évi Világimanap debreceni alkalmára a gyönyörűen felújított evangélikus templomba kaptunk meghívást.

    

Dr. Szalkay Kázmérné
nőszöv. em. összekötő

Fotók: Máté Gyuláné Judit