Rendszerüzenet
2016. március 30.

Húsvétvasárnapi jótékonysági hangverseny

Március 27-én 18:00 órától húsvétvasárnapi jótékonysági hangversenyt tartottak a Debrecen Kistemplomi-Ispotályi Református Egyházközségben. A hívek Cesar Franck A-dúr miséjét hallhatták, a liturgia alapját pedig Huszár Gál XVI. századi úrvacsorás istentisztelete adta.

A Kistemplom orgonája immáron 135 esztendős, de jó ideje nem működik. A 2017-es reformációs emlékév programtervező bizottsága éppen ezért döntött úgy, hogy az 1980-as évek óta néma orgona restaurálását támogatják, s igyekszenek visszaállítani az eredeti, 1881-es állapotát.  Az összeg nem fedezi a teljes felújítási költséget, így az egyházközség presbitériuma céladakozást hirdetett meg a hiányzó összeg fedezésére – ebben a szellemben valósult meg ez a jótékonysági hangverseny is.

alt

Az istentiszteleten Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke és Szakács György kistemplomi református lelkipásztor szolgáltak. A Canto Armonico Énekegyüttes kórust Tóth Donát karnagy vezényelte, általuk áhítatos harmóniák és szólamok töltötték be a templom falait. Zene által dicsőítették a feltámadás ünnepét: Sárosi Dániel orgonált, Kocsis Ágnes hárfázott, Pusker János gordonkázott; Molnár Andrea szoprán, Kurgyis Tamás tenor, Jasznik Ákos pedig basszus hangnemben énekelt szólót.

 alt 

Fekete Károly Lukács evangéliumának 24. részéből olvasott fel válogatott verseket, s az emmausi tanítványok történetét tárta a hívek elé. A tanítványok elhagyva Jeruzsálemet az Emmaus nevezetű faluba mentek, út közben megvitatva mindazt, ami történt. Jézus is melléjük szegődött, ám „látásukat valami akadályozta”, így nem ismerték fel a Megváltót. Ő pedig így szólt hozzájuk: „miről beszélgettek egymással útközben?” Ők pedig elmesélték neki az egész történetet, mikképpen feszítették meg a Krisztust. „Hát nem ezt kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így megdicsőülnie?” – kérdezte tőlük Jézus, s elmesélte Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve mindazt, ami az Írásokban róla szólt. Velük maradt, és amikor az asztalhoz telepedett le „vette a kenyeret, megáldotta, megtörte és nekik adta.” Ekkor megnyílt a szemük, és felismerték Jézust. Majd eltűnt a tanítványok elől, ők pedig megértették, hogy mi történt. Visszamenve Jeruzsálembe elmondták, hogy valóban feltámadt az Úr.

 alt 

„A tapintatos Jézus története ez, aki a tanítványok mellé szegődik, s alkalmazkodik hozzájuk. Jézus az asztalhoz ülve már nem vendég, hanem ő lesz a nagy vendéglátó Úr. Nem veti meg a tőle menekülő embert, hanem beszél hozzá: minket is beszédre hív a Jézus Krisztus. Szóra akar bírni, s érdekli, hogy mi a Te kínzó történeted, a Te válságod. Fontos üzenete a húsvétnak, hogy a föltámadottnak Rád is van ideje. „Maradj velünk” – mondták a tanítványok Jézusnak. A húsvéti örömhír üzenetének lényege, hogy a Krisztus születése, halála és feltámadása a betérés fogalmon keresztül érthető meg igazán. Krisztus betért az emberi világba, és a Mi életünkbe is” – mondta Fekete Károly.

Fotó: Szirák Sára