Rendszerüzenet
2016. március 23.

Virágvasárnapi üzenet

Több százan voltak kíváncsiak a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecen Helyőrségi Zenekar virágvasárnapi istentisztelettel egybekötött hangversenyére a debreceni református Nagytemplomban. Immár hagyományosan a Bocskai-dandár és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség közösen szervezi a helyőrségi zenekar Passióját a Nagytemplomban.

A híveket és az érdeklődőket Oláh István lelkipásztor köszöntötte, aki kiemelte, hogy ez a gyümölcsöző együttműködés jó lehetőség arra, hogy a zene segítségével, lelkileg gazdagodva térhessünk haza.

alt

 

Az istentisztelet részeként Jézus Jeruzsálembe való bevonulásával kapcsolatos igerészletek hangoztak el a Bibliából, amelyekre a katonazenészek különböző zeneművekkel válaszoltak. Pál István őrnagy, a zenekar karmesterének vezényletével felcsendült - többek között - Mozart: Ave verum corpus, Puccini: Nessun Dorma című alkotásai, valamint Handel: Halleluja című műve is.

 alt 

A hangversenyt követően Sajtos Szilárd százados, a Bocskai-dandár református tábori lelkésze hirdetett igét. A lelkész-százados utalt arra, hogy a virágvasárnap egy olyan pillanat a húsvét előtt, mint amikor a nyári zivatar előtt egy szemvillanásra még felragyog a nap. Terhelt fogalma a 2016-os esztendőnek, s az európai kultúrának most a bevonulás, mégis, mint ahogy az első virágvasárnapon Jézus bevonult Jeruzsálembe, a békesség városába, úgy akar ma is bevonulni az ember életébe, szelíden, csendesen, hogy azt a békesség városává változtassa, hogy jó és megfelelő válaszaink legyenek az élet kihívásaira, terhelt fogalmaira.

  alt  

Szöveg: Takács-Tóth Andrea

Fotó: Szalka Miklós őrvezető