Rendszerüzenet
2016. február 26.

Kapu az egészséghez

Február 16-án a  Nyíregyháza – Városi Református Egyházközségben lelkésztestületi ülés keretében lelkipásztorok vallottak arról, mit jelentett a betegség az életükben. A beszélgetést Gál Judit kórházlelkész Gyógyító egyház-e a református egyház? című előadása nyitotta meg. A napot a Hirdesd a gyógyító Igét! című rendezvénysorozat egyik állomásaként szerveztük meg.

 „Maga sose fogja fel, ami egyszerű, mindig hátul akar bemenni, holott elől a kapu.”  (Szabó Magda, Az ajtó, Európa, 2008. 144.)

Mintha Emerenc, Szabó Magda sepregető öregasszonya pirongató szavait intézné hozzám, úgy ültem a Nyíregyházi lelkésztalálkozón. Előlem is el akarja sepregetni a bajt a testvérek intő szava.

 A betegség az életünk természetes velejárója. Tennünk kell hát az egészségünkért, de nem csak a betegségben. Küzdenünk kell az egészségünkért, amíg megvan. Nem a betegség elleni küzdelem a feladatunk, hanem az egészséges életmódért folytatott küzdelem, aminek az alapja az időbeosztás. A munka és a pihenés rendes aránya. S nem mutogathatunk másra, ha szétszalad az ujjaink közül az idő. Felettesre, gyülekezetre, elvárásokra. Mert nem azok felelősek értünk, hanem mi magunkért. Így lett kitalálva.

Tóth-Mihala Veronika